Популярна подправка освежава дъха бързо и за дълго време
Много хора използват за свеж дъх продукти с ментол. Последни изследвания показаха обаче, че за тази цел много по-ефективно е индийското орехче. Подправката може бързо да освежи дъха след прекалено ароматни блюда и действието му е 30 пъти по-мощно от това на ментола.
Тайната на индийското орехче е в неолигнана. Това съединение предизвиква охлаждащ ефект, който продължава три пъти по-дълго от този на ментола. Според учените неолигнанът може да се използва при производството на паста за зъби, освежители за уста и дъвки. Тъй като съединението има по-голяма молекулна маса, то се абсорбира по-дълго време и действа по-продължително.
Известно е, че ментолът въздейства върху рецепторите, чувствителни към хлад, които изпращат сигнали директно към мозъка. В природата много са малко продуктите, способни да предизвикат аналогичен ефект. Сред синтетичните съединения те също са в доста ограничено количество. Експертите открили неолигнана, анализирайки стотици растения и подправки. Той се оказал не само действено средство, но и давал възможност ефективността му да се усили над 100 пъти.