10 научни факта в полза на бирата
Много хора обичат бира, но се отказват от нея, защото смятат, че ще навреди на здравето им. Учените обаче твърдят точно обратното, като не забравят да напомнят, че най-важна е мярката.
Предлагаме ви 10 причини да вдигнете наздравица с халба пенлива бира:
1. Бирата удължава живота
Изследователи от компанията Virginia Tech доказаха, че при хората, които редовно пият бира в умерени количества, с 19% е по-нисък рискът от преждевременна смърт. Освен това бирата подмладява клетките на кръвоносните съдове, тъй като ускорява определени обменни процеси в организма.
2. Помага да отслабнем
Отдавна е разпространен митът, че от бирата се пълнее. Професорът от Лондонския кралски колеж Тим Спектър обаче твърди обратното. Според него светлото пиво е източник на хранителни вещества за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които правят дейността му по-ефективна. Бирата активизира отделянето на стомашен сок, което стимулира храносмилането.
3. Помага в битката с рака
До този извод са стигнали учени от японския Национален институт по радиология. Те откриха в хмела веществото ксантохумол – флавоноид, който потиска канцерогенните ферменти.
4. Гарантира нормалната дейност на мозъка
Учени от Великобритания доказаха, че жените, които пият по една чаша бира на ден, по-рядко страдат от когнитивни проблеми, свързани със стареенето.
5. „Биреният“ корем не е от… бирата
Изследване, проведено от фонда UCL, се опита да докаже връзката между количеството изпита бира и обиколката на талията. Експертите не можаха да открият нито едно доказателство в полза на това твърдение.
6. Спасява от камъни в бъбреците
Хората, които пият бира в умерени количества, с 41% по-рядко страдат от камъни в бъбреците. До този извод стигнаха американски изследователи, които публикуваха резултатите от проучването си в списание Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
7. Съдържа по-малко калории от портокаловия сок
По съдържание на калий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк бирата не се различава от портокаловия сок, който се смята за символ на здравословния начин на живот. В бирата обаче има по-малко калории. Наскоро компанията Guinness публикува статистически данни, които убедително доказват, че дори тъмните видове пиво имат по-малко калории не само от портокаловия сок, а и от обезмасленото мляко.
8. Хмелът предпазва от болестта на Алцхаймер
Според последни изследвания ксантохумолът, за който споменахме по-горе, предпазва мозъка от възрастови дегенеративни проблеми като болестта на Алцхаймер или на Паркинсон.
9. Зарежда организма с витамини
„Ако внимателно анализирате химическия състав на качественото пиво, ще бъдете изумени от количеството на витамини, които тя съдържа“, твърдят австрийски учени. В бирата има много от витамините В1 и В2 и те са във форма, която много добре се усвоява от организма. Един литър бира обезпечава от 40 до 60% от дневната потребност от тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2). Пивото е богато на аскорбинова киселина. Необходимата на организма ни дневна доза от витамин С може да си набавим от един литър бира. А за удовлетворяване на потребността от ниацин (витамин В3), както и от фолиева киселини е достатъчна само половин чаша.
10. Укрепва костите
Бирата помага да се съхрани плътността на костите и еластичността на ставите, защото съдържа силиций във форма, която лесно се усвоява от организма. Това твърдят учени, които публикуваха резултатите от проведено от тях изследване в списание Journal of the Science of Food and Agriculture.