Здраве

3 Юни 2024

447

credoweb bg

Въпреки че информацията за вредите от тютюнопушенето в последното десетилетие става все по-изобилна и стъпва на все по-задълбочени данни и доказателства,  митовете и заблудите, свързани с цигарите, продължават да набират скорост. Особено благодатни в това отношение са темите, свързани с действието на тютюна и терапиите за отказване.

1. Никотинът е най-токсичната съставка на цигарите

Това убеждение продължава да се радва на особена популярност, въпреки че няма нищо общо с истината. Никотинът е пристрастяващото вещество в цигарите, но другите съставки причиняват значително по-тежка вреда. В тютюна има близо 7000 токсини и химикали (1), като особено опасни са катранът и въглеродният окис. В тютюневия дим има 70 известни агента, причиняващи рак (1). Сред канцерогените са водороден цианид, формалдехид, олово, арсен, амоняк и много други. Никотинът в цигарите е в незначителни дози.

2. Пушенето облекчава стреса

Изследванията показват, че е точно обратното – пушенето повишава нивата на стрес (1). Никотинът е стимулант и освобождава хормони на стреса като адреналин. Пушенето увеличава стреса, като причинява чести периоди на отнемане през деня между цигарите. Допълнителен стрес се създава от чувството за вина и срам от тютюнопушенето и от опасения относно последиците за здравето. Бивши пушачи споделят, че се чувстват по-малко стресирани, отколкото когато са пушили. Голяма част от очевидния успокояващ ефект на цигарата се дължи просто на облекчаването на симптоми като раздразнителност, тревожност и безпокойство, причинени от отнемането на никотина (1). Също така част от релаксиращия ефект от пушенето се обяснява с почивката, комбинирана с няколко дълбоки вдишвания, а не от самата цигара.

3. Намаляването на цигарите или преминаването към леки цигари намалява вредата

Тотално наивно и погрешно схващане. Намаляването на цигарите, както и преминаването към по-меки цигари не подобрява здравето и не намалява съществено риска от смърт, свързан с тютюнопушенето (1). Причината е, че подсъзнателно се получава т.нар. компенсаторно пушене. Когато човек се опита да пуши по-малко или по-слаби цигари, всмуква всяка цигара по-интензивно, за да извлече повече никотин и да поддържа нивото на никотин в зоната на комфорт (1).

4. Пушенето на няколко цигари дневно е сравнително безвредно

Дори само няколко цигари на ден причиняват сериозно увреждане на здравето, показват изследванията (1). Хората, които се наслаждават на 1-4 цигари на ден, са в 3 пъти по-голям риск от смърт поради инфаркт и 3-5 пъти по-голям риск от смърт от рак на белия дроб в сравнение с непушачите (1). Като цяло вероятността от смърт поради каквато и да е причина при тях e с 57% по-висока в сравнение с непушачите (1).

Доказано е, че при леките пушачи се увеличава също ракът на стомашно-чревния тракт (хранопровода, стомаха и панкреаса), инфекциите на долните дихателни пътища, катарактата, извънматочната бременност и плацента превия. Намалява фертилитетът и при мъжете, и при жените, както и костната плътност (1).

5. Твърде късно е да се откажа, вредата е необратима

Противно на убеждението, че вредите от тютюнопушенето са трайни, истината е, че здравословното състояние може да се подобри бързо след отказване на всяка възраст. Спирането на цигарите преди 50-годишна възраст намалява наполовина риска от смърт през следващите 15 години (1). Рискът от сърдечен удар се редуцира с 50% след около 3 години (1).

6. Пушенето е проблем само на пушачите

През последните 20 години твърдо бе доказано, че освен тези органолептични особености, вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно. Повечето от пушачите знаят, че пушенето вреди на здравето им, но много от тях не знаят, че когато пушат в присъствието на други лица, те увреждат освен собственото си здраве, и тяхното здраве.

Макар че рискът при непушачите е по-малък от този при пушачите, в резултат на пасивното пушене могат да настъпят редица болестни нарушения (включително рак, сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, астма и др.) (2).

38% от увредените от цигарения дим са непушачи, експонирани на пасивно тютюнопушене, сочат данните на сдружение „Въздух за здраве“ цитирани от неговия председател пулмологът д-р Александър Симидчиев (3). Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара (4).

7. Никотин-заместителна терапия (НЗТ) е толкова вредна, колкото и пушенето

Никотин-заместителната терапия (НЗТ) е препоръчана от СЗО като фармакологично лечение. Счита се за лекарствена терапия с доказана ефективност и винаги по-безопасна от пушенето, одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Нейната ефективност се дължи на факта, че не позволява да се отнеме на пушача усещането за възнаграждение. НЗТ е изследвана в повече от 100 клинични проучвания при 64 640 пушачи, включително и при бременни по данни на проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, цитирани в обучителния форум за медицински специалисти Експертен форум за тютюнопушене (5). Безспорни са доказателствата, че всички нейни форми – дъвки, пластири, спрейове, увеличават шанса за успешно спиране на цигарите. НЗТ замества част от никотина, който организмът получава от пушенето, но в много по-ниска степен. Никотинът от НЗТ се доставя много по-бавно и в по-ниски нива, отколкото от пушенето. Има и по-малко странични ефекти. В резултат на това рискът от пристрастяване е много малък. В НЗТ няма катран и въглероден окис (1). Дългосрочната употреба на НЗТ носи много малък риск и е много по-безопасна от продължаването на пушенето.

8. Пушенето по време на употребата на НЗТ е опасно

Пушенето по време на НЗТ не е по-опасно от пушенето по принцип, сочат проучванията. Когато получават никотин от НЗ,  пушачите обикновено намаляват приема на цигари или пушат по-малко интензивно, тъй като се нуждаят от по-малко никотин от цигарите (1).

9. Използването на повече от една форма на НЗТ е рисково

Точно обратното е. Комбинирането на повече от една форма на НЗТ (напр. никотинов пластир и никотинов спрей за уста) може да се използва безопасно и по-убедително, за да подпомогне отказа от цигарите. Комбинирането на никотинов пластир с никотинов спрей за уста, таблетки за смучене, дъвка или инхалатор не води до увеличаване на страничните ефекти в сравнение само с използването на пластира самостоятелно.

Комбинацията повлиява по-добре симптомите на отнемане на никотин и увеличава шанса за успешно отказване, особено за тези, които са силно зависими от никотина (1). Комбинираната терапия се препоръчва от специалистите по лечение на тютюнопушене.

10. Обичам да пуша

Проверете наистина ли е така, или свързвате пушенето с любим момент – ритуал след хранене или с чаша алкохол. Асоциирате ли го с Вашето лично и неприкосновено време?! Ако е така, опитайте се да го заместите с друг любим ритуал. Осмислете внимателно всички рискове, особено потенциалните белодробни и кардиологични проблеми. Купете си последната кутия цигари и отворете нова страница

1.     https://www.health.nsw.gov.au/tobacco/Pages/myths-about-smoking-and-quitting.aspx 

2.     https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/pasivnoto-tyutyunopushene/

3.      https://www.segabg.com/category-zdrave/cigarite-sa-osnovna-prichina-za-18-smurtnite-sluchai-u-nas

4.      https://bezdim.org/blog/2014/11/22/kakvo-vsashtnost-tseli-zabranata-za-tyutyunopushene/

5.      https://www.credoweb.bg/lesson/127389/covid-19-i-tyutyunopushene-novite-tendentsii-na-balkanite/lesson

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook