Здраве

11 Юли 2024

740

credoweb bg

Фолиевата киселина, известна също като витамин B9, играе жизненоважна роля в множество биологични процеси, които са от съществено значение за здравето ни. Въпреки важността си, около този витамин съществуват различни митове и неясноти, които могат да объркат много хора. В тази статия ще разгледаме някои от най-разпространените митове за фолиевата киселина и ще ги сравним с реалните научни факти, за да ви предоставим точна и полезна информация.

Мит 1: Фолиевата киселина е важна само за бременните жени

Истина: Въпреки че фолиевата киселина е от съществено значение за бременните жени, тъй като предпазва плода от дефекти на невралната тръба, тя е необходима и за всички хора. Този витамин подпомага клетъчното делене и растеж, участва в синтеза на ДНК и е важен за производството на червени кръвни клетки. Освен това, фолиевата киселина поддържа нормалната функция на мозъка и нервната система и допринася за здравето на сърцето. Препоръчителната дневна доза за бременни жени е 400-800 мкг, но е добре всеки човек да получава достатъчно количество от този жизненоважен нутриент.

Вижте всичко по темата за Фолиевата киселина тук 

Мит 2: Фолиевата киселина и фолатът са едно и също нещо

Истина: Въпреки че фолиевата киселина и фолатът са форми на витамин B9, те не са идентични. Фолатът е естествената форма на витамин B9, която се намира в храни като листни зеленчуци, цитрусови плодове и бобови растения. От друга страна, фолиевата киселина е синтетичната форма, която се използва в хранителни добавки. След приемането й, организмът преобразува фолиевата киселина във фолат. Фолиевата киселина е по-стабилна и по-лесно се абсорбира от тялото в сравнение с фолата.

Мит 3: Можете да получите достатъчно фолиева киселина само от храната

Истина: Въпреки че разнообразната и балансирана диета може да осигури достатъчно фолиева киселина за много хора, това не винаги е достатъчно за определени групи. Например, бременните жени, хората с малабсорбционни синдроми или тези, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, може да имат нужда от допълнителни количества чрез добавки. В такива случаи, хранителните добавки могат да помогнат за осигуряване на необходимото количество фолиева киселина.

Мит 4: Приемането на твърде много фолиева киселина е безвредно

Истина: Въпреки че фолиевата киселина е важна, прекомерният й прием може да има нежелани странични ефекти, макар и рядко. Сред тях са гадене, подуване и загуба на апетит. Важно е да се консултирате с лекар преди да започнете прием на добавки, за да избегнете потенциални проблеми.

Мит 5: Фолиевата киселина може да се приема по всяко време и с всичко

Истина: Макар че фолиевата киселина може да се приема по всяко време на деня, най-добре е да се приема с храна за оптимално усвояване. Храната подпомага абсорбцията на витамините и осигурява контекст за по-доброто им използване от организма. Важно е да избягвате приема на фолиева киселина в рамките на два часа преди или след консумация на лекарства за лошо храносмилане (като антиациди, съдържащи алуминий или магнезий), тъй като те могат да попречат на правилното усвояване на витамин B9.

Тези митове за фолиевата киселина често могат да доведат до недоразумения, затова е важно да знаем истинските факти и да се консултираме със здравен специалист за правилния прием на този важен витамин.

Сподели във Facebook