Здраве

20 Септември 2024

credoweb bg

Ракът на маточната шийка е сериозно заболяване, което се открива при около 1000 жени годишно. Лечим е в ранните стадии, затова е добре както да ходим на редовни прегледи, така и да познаваме първите симптоми. 

Има ли ранни симптоми ракът на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка се развива, когато нормалните клетки в шийката на матката започват да растат неконтролируемо. В повечето случаи основната причина за това е упорита инфекция с човешки папиломавирус (HPV).

Ранните стадии на рака на маточната шийка често нямат явни признаци, но някои жени могат да забележат някои симптоми:

  • Необичайно вагинално кървене (между менструациите, след полов акт или след менопауза)
  • Вагинално течение с неприятна миризма
  • Болка по време на полов акт
  • Болка в таза

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други състояния, пише сайтът News-air.com. Затова, ако забележите нещо необичайно, консултирайте се с гинеколог. Прегледът и допълнителните изследвания ще помогнат да се изясни ситуацията, както и да се вземат адекватни мерки. 

Човешки папиломавирус (HPV): Основен виновник

HPV е много често срещан вирус, който се предава по полов път. Повечето хора, които се заразяват с HPV, нямат симптоми и вирусът изчезва от организма сам. Но при някои жени HPV инфекцията може да продължи и да доведе до развитие на рак на маточната шийка.

Повечето папилома вируси не са опасни и организмът лесно се самоизчиства. Най-често срещаните онкогенни щамове на HPV, свързани с рака на маточната шийка, са HPV 16 и HPV 18. Тези два щама са отговорни за около 70% от всички случаи на рак на маточната шийка. Други високо рискови щамове включват HPV 31, 33, 45, 52 и 58.

Как да намалим риска от рак на маточната шийка?

  • Редовни гинекологични прегледи и цитонамазки: Цитонамазката е прост тест, който може да открие промени в клетките на шийката на матката още преди да се развие рак.
  • Ваксинация срещу HPV: Ваксината срещу HPV е най-ефективният начин за предотвратяване на рака на маточната шийка. Препоръчва се за момичета и момчета на възраст между 11 и 12 години.
  • Безопасен секс: Използването на презерватив намалява риска от заразяване с HPV и други полово предавани инфекции.
  • Отказ от тютюнопушене: Тютюнопушенето отслабва имунната система и увеличава риска от развитие на рак, включително и на маточната шийка.
Сподели във Facebook