5 причини да консумираме стафиди
Стафидите заемат първо място сред сушените плодове по своите здравословни ефекти. Защо специалистите препоръчват да ги хапваме редовно:
Подобряват дейността на храносмилателната система
В сушеното грозде има много фибри, които са изключително полезни за храносмилането. Стафидите се борят успешно със запека. Ако ги употребявате всекидневно, храносмилането се ускорява, което увеличава броя на „добрите“ бактерии в стомашно-чревния тракт. Стафидите съдържат и винена киселина, която потиска възпалителните процеси в организма, а това предпазва от рак на дебелото черво.
Предотвратяват анемия
Сушеното грозде е богато на желязо, затова е едно от най-добрите средства срещу анемия. Стафидите съдържат и много други вещества, които подсилват производството на еритроцити и помагат на транспортирането на кръвта из тялото.
Предпазват от сърдечносъдови заболявания
Резултатите от много изследвания са доказали, че стафидите контролират кръвното налягане и понижават нивото на захар в кръвта, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Сушеното грозде съдържа и калий, който предпазва от инсулт.
Понижават опасността от онкологични заболявания
В стафидите се съдържат природни антиоксиданти, които предпазват клетките от окислителния стрес и вредното влияние на свободните радикали. Затова сушеното грозде е добра профилактика срещу рак.
Подобряват състоянието на очите
Антиоксидантите и полифенолите в стафидите предотвратяват увреждането на очите. Сушеното грозде предпазва от катаракта и появата на възрастовата дегенерация на жълтото петно (макулата).
Как е правилно да се консумират стафиди
Много хора ги хапват сурови, но специалистите съветват преди това да ги накиснат във вода за една нощ. Това освобождава по-големи количества от полезните им вещества.