7 подправки, които понижават кръвното
Известно е, че продуктите, с които човек се храни, може да окажат значително влияние върху кръвното налягане.
Специалистите твърдят, че 7 са подправките, които могат да помогнат на хипертониците.
1. Чесън
Той съдържа алицин, който има антибактериален и антихипертензивен ефект, благодарение на което показателите на кръвното налягане се нормализират. Причината е, че кръвоносните съдове се отпускат и разширяват.
2. Кардамон
Изследователи доказаха, че ежедневната употреба на кардамон чувствително понижава кръвното. Тази подправка е антиоксидант и се смята за мощен диуретик.
3. Канела
Установено е, че употребата на канела намалява кръвното систоличното артериално налягане приблизително с 5,39 mmHg, а диастоличното с 2,6 mmHg. Затова подправката се препоръчва на хипертоници.
4. Куркума
Тя съдържа антиоксиданта куркумин, ефективно намаляващ кръвното налягане, защото има противовъзпалителни свойства.
5. Джинджифил
Изследвания доказаха, че джинджифилът помага да се понижи кръвното налягане, защото блокира калциевите канали. Това отпуска кръвоносните съдове. Подправката предотвратява и натрупването на тромби в артериите.
6. Люти чушки
Те са богати на капсаицин, който отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
7. Черен пипер
Той съдържа калий, помагащ да се контролира сърдечният ритъм и да се регулира кръвното налягане. В черния пипер има и желязо, което също помага в битката с хипертонията.