Алманах на бременната жена

През последните години все повече бъдещи майки се възползват от специални пакети за проследяване на бременността 

След като жената чуе прекрасната вест, че ще става майка, в главата й започват да изникват хиляди въпроси както за следващите 9 месеца, в които новият живот ще расте в нея, така и за предстоящото й раждане. Според най-новите тенденции грижата за бъдещата майка и нейното дете обединява усилия на проследяващия акушер-гинеколог и специалистите по фетална медицина. 

Съвременният модел за пренатална и фетална грижа предполага проследяване на бременността, обединявайки всички прегледи и изследвания при проследяващия бременността акушер-гинеколог и трите високоспециализирани прегледа при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест, фетална морфология, късна фетална морфология с доплерово изследване. За съжаление у нас много бременни жени не знаят или не правят някои от тези наложили се вече като златен стандарт изследвания. 

Разнообразието от АГ центрове и специалисти е голямо, но един бърз поглед в интернет, което остава основно място за търсене на информация за бременността, показва, че високоспециализираните изследвания липсват в абонаментното обслужване. В някои водещи клиники предлагат пакети, включващи основните медицински и лабораторни изследвания, но не включват споменатите посещения при специалист по фетална медицина. За подобни изследвания в повечето центрове се заплаща допълнително. Практиката показва обаче, че подобно предложение не е най-изгодното. При включването на тези изследвания в един цялостен пакет за проследяване на бременността семейството спестява значителни средства. 

Какво „диктува“ модерната грижа за бременните:

1. Всеки преглед при проследяващия ви акушер-гинеколог включва ехографско изследване, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността. До петия преглед, или 22–26 г.с., ако бременността протича нормално, проследяването се извършва веднъж месечно.

2. Между 11 и 13 г.с. се прави първи триместър скрининг тест при специалист по фетална медицина, при който биохимични показатели се комбинират с ултразвукови маркери. Изследването е задължително и дава важна информация за развитието на плода и изключването на хромозомни аномалии. 

3. Около 19–23 г.с. се прави високоспециализирано изследване за фетална морфология, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение.

4. Между 20 и 24 г.с. бременната жена се насочва при необходимост към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

5. След 28 г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST).

6. През 30–32 г.с. се прави късна фетална морфология с доплерово изследване отново при специалист по фетална медицина. Така се проследява общото развитие на бременността и кръвотокът на бебето и плацентарната система.

7. Практиката показва, че абонаментните пакети са по-сигурният и същевременно по-икономичният модел при проследяването на бременността. Не бива да забравяме, че много от болниците, разполагащи с родилно отделение, правят допълнителни отстъпки при раждането, когато бременната жена е използвала повече от една услуга преди това. Един от най-оптималните варианти за проследяването на бременността предлагат в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ с възможност за избор от различни опции.

Повече информация за абонаментните пакети за бременност можете да получите от профила на лечебното заведение в credoweb.bg или от секция „Бременност и раждане” на www.shterevhospital.com.  

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 152