Боровинките намаляват риска от сърдечносъдови заболявания
Ежедневната употреба на 150 грама черни боровинки намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 15%. До този извод стигнаха учени от Великобритания и от Харвардския университет, САЩ. Те провели изследване с участието на 138 души на възраст от 50 до 75 години, които страдали от наднормено тегло и проблеми с метаболизма. Те били разделени на три групи – първата консумирала по 150 г боровинки, втората – половината от това количество, а третата не употребявала тези плодове. Експериментът продължил половин година. Резултатите показали, че през това време при първата група доброволци се подобрили кръвообращението, състоянието на сърдечносъдовата система и здравината на кръвоносните съдове. А рискът от сърдечносъдови заболявания се понижил с 12-15%, съобщава American Journal of Clinical Nutrition.
Освен това боровинките оказали позитивно въздействие върху хората с метаболитни нарушения, високо кръвно налягане, повишено ниво на захар в кръвта, какво и върху излишните мастни натрупвания около талията.