Червеното вино сваля килограмите
Американски учени доказаха, че употребата на червено вино помага да се отслабне. Специалисти от университета в Орегон установиха още, че червеното вино не само намалява наднорменото тегло, но и подобрява състоянието на пациенти, страдащи от заболявания на черния дроб като мастна хепатоза. Според учените този ефект се дължи на елаговата киселина, която се съдържа в гроздето. Тя забавя растежа на вече съществуващите мастни клетки и формирането на нови.
Изследователите са стигнали до извода, че чаша червено вино или гроздов сок на ден може да помогнат на хора с наднормено тегло по-добре да се справят със състоянието си, особено ако страдат и от нарушен метаболизъм. Елаговата киселина ускорява матаболизма в мастните клетки в черния дроб, отбелязват учените. Те обаче предупреждават, че червеното вино (което задължително трябва да е качествено) е необходимо да се употребява в много умерени количества, защото е известно, че алкохолът има разрушително действие върху черния дроб.