Чушките понижават риска от инсулт
По съдържание на витамин С зелените чушки отстъпват само на шипките и касиса, а сред зеленчуците е абсолютен шампион. Те са богати и на редкия витамин Р, който помага за усвояването на аскорбиновата киселина, а това прави кръвоносните съдове по-еластични и ги пречиства от холестеролните плаки. Затова учени доказаха, че редовната употреба на зелени чушки намалява риска от инсулт с цели 46%.
Освен това те са богати на хлорогенова киселина, която помага за извеждането канцерогенните вещества и токсините.
А червените чушки са източник на ликопен, който е мощен антиоксидант и предпазва не само от рак, но и от преждевременно стареене. Червените чушки освен това са богати на цинк, който е важен за нормалната функция на главния мозък и половата система. Тези чушки съдържат и много бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А, необходим за доброто състояние на зрението и е силно оръжие в битката с раковите заболявания.
Жълтите чушки са богати на калий. Този елемент поддържа дейността на главния мозък и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния апарат.