Здраве

2 Февруари 2015

1383

Животът днес

Децата трябва да ядат по-малко пица

Американските подрастващи ядат толкова много пица, че напоследък диетолозите спорят дали да не я прибавят към подсладените напитки и менютата в заведенията за бързо хранене, които са в списъка на вредните храни.
В ново изследване учените установиха, че пицата изобилства от калории, наситени мазнини и сол. Затова децата трябва да хапват не повече от 1-2 парченца пица и да ги ядат само със салата, а не с друга висококалорична храна или напитка, посочват учените.

Добре е родителите да предлагат по-малко пица на децата си, особено на закуска, когато калориите се усвояват най-пълноценно, съветват специалистите.

През последните години след редица проучвания беше установено, че децата ядат пица по-често от възрастните, а наред със  сладкишите пиците са най-големият източник на калории. Подрастващите консумират средно 136 калории дневно от пица, се казва в последното изследване. Изводът се базира на отговорите на въпросник за детската диета от 2- до 19-годишна възраст, който се е изготвял на всеки 2 години между 2003 и 2010 г.

Учените установиха, че количеството на калориите, които децата поемат от пицата, е намаляло с 25% през този период от седем години, което е добра новина. Все пак пицата продължава да заема съществена част от детската диета. Около 20% от тийнейджърите ядат пица всекидневно.

Изследването доказа, че в дните, когато децата ядат пица, те приемат повече наситени мазнини, повече сол и повече калории. В такива дни тийнейджърите консумират средно по 230 излишни калории, а по-малките деца - по 84, в сравнение с дните, в които не ядат пица.

Според изследване, публикувано на 19 януари в списанието Pediatrics, количеството на тези излишни калории е подобно на калориите, които децата поемат при консумирането на храни от веригите за бързо хранене.

Тъй като пицата е широко застъпена в детската диета, би трябвало здравословният й вариант да се превърне в норма, подчертават диетолозите. Необходимо е производителите на храни и собствениците на ресторанти да намалят съдържащите се в нея наситени мазнини и сол и да увеличат зърнените и полезни съставки.

Някои храни се ядат по-често и на прекалено големи порции. Не е необходимо да се отказвате напълно от пицата, но я хапвайте в по-малки количества и в по-здравословен вид.

Приготвяйте пицата у дома, вместо да я поръчвате, защото няма да знаете какво има в нея, съветват диетолозите. Когато пицата е домашно приготвена, може да я покриете с по-здравословни продукти – с повече зеленчуци и нетлъсти протеини. И слагайте по-малко сирене. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131