Депресията отстъпва пред здравословното хранене
Австралийски учени от Сидни откриха нови доказателства, че здравословното хранене намалява симптомите на депресията. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в PLOS ONE.
За да потвърдят връзката между психичното състояние и начина на хранене, специалистите провели експеримент, продължил три седмици, в който участвали две групи млади хора. Доброволците от първата група спазвали средиземноморската диета и употребявали всеки ден по три порции зърнени храни, белтъчини (немазно месо, яйца, тофу и бобови растения), млечни продукти без захар, три супени лъжици ядки и семена, две супени лъжици зехтин, три порции риба на седмица. Менюто им съдържало още подправки като куркума и канела. За да преценят психическото състояние на участниците в експеримента, учените използвали няколко теста. Те установили, че нивото на депресия при тях чувствително се намалило, както и тревогата и стреса. В контролната група, чийто начин на хранене останал същия (високо съдържание на рафинирани въглехидрати, обработени и подсладени продукти и напитки), показателите на депресията не се променили, както можело да се очаква.
Новото изследване попълва растящия брой проучвания за връзката между диетата и психичното здраве.