Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че през 2025 г. броят на диабетиците по света ще се увеличи два пъти и ще достигне един милиард. В момента пациентите с тази диагноза са около 500 милиона. Според прогнозите на специалистите от СЗО диабетът ще заеме седмо място сред основните причини за преждевременна смърт.

Опасността от заболяването се крие в неговите усложнения и често завършва с ампутация на краката, слепота, инфаркт, бъбречна недостатъчност или инсулт. Засега диабетът не подлежи на лечение, но с него може да се живее при редовна терапия и спазване на някои правила.

За съжаление заболяването засяга не само възрастните хора, а и децата. Затова през 1991 г. СЗО и Международната диабетна федерация предложиха на 14 ноември да се отбелязва Световен ден за борба с диабета. И тъй като един ден не е достатъчен, за да се постигне някакъв ефект, учените решиха да отпуснат цяла седмица, през която да се провеждат различни мероприятия за информиране на населението и за профилактични мерки срещу разпространението на тежкото заболяване.

Сподели във Facebook