Диетата е важна и при онкологичните заболявания
Топ 8 на продуктите, които помагат при рак
Обикновено начинът на хранене е последното, за което се сеща човек, сблъскал се със сериозно заболяване като рак. Но и тук правилните продукти са важна част от лечението.
Според специалистите храната, която употребява болният може да му осигури енергията, необходима му за провеждане на курса на лечение и поддържане на добро самочувствие.
Кои са продуктите, които могат да дадат сили на пациентите с онкологично заболяване?
- Доматено пюре или сок
Не само доматените сокове, обогатени с витамин С, но и самите домати помагат да се тушира неприятният вкус в устата, от който се оплакват повечето пациенти, докато преминават курса на химиотерапия.
- Мазни риби
Сьомгата, рибата тон и сардините са не само популярен източник на белтъчини, но и на енергия. В тях се съдържат омега 3 мастни киселини, които помагат на мускулите, витамин В12, от който зависи изработването на еритроцити в организма и витамин D, важен за здравината на костите.
- Сушени плодове и ядки
Когато хората нямат енергия и апетит, да достигнат дневната норма от калории не е по-маловажно от витамините, минералите и полезните мазнини. Затова на пациентите им е са необходими продукти, богати на хранителни вещества. Тук на помощ идват сушените плодове, ядките и дори лъжичка фъстъчено масло.
- Млечни продукти
Калцият, витамин D и протеините са полезни за здравето на костите. Освен това, употребявайки млечни продукти, хората с онкологични заболявания нормализират съдържанието на полезните бактерии в стомашно-чревния си тракт.
- Пилета и пуйки
Тяхното месо съдържа много протеини. То е меко, което позволява на организма лесно да го преработва и усвоява. Червеното месо трябва да се избягва, тъй като то може да увеличи възпалителните процеси.
- Тъмнозелени листни зеленчуци
Те зареждат организма с калций, който укрепва костите. Освен това снабдяват с фолиева киселина и желязо, които повишават изработването на кръвните клетки, както и с магнезий, чието количество в периода на лечение често се намалява.
- Фасул и нахут
Благодарение на високото съдържание на белтъчини във фасула и нахута енергията в организма се повишава, а това помага да се избегне изтощаването.
- Джинджифил
По време на химиотерапия джинджифилът е незаменим. Той помага да се преодолее повдигането, с което не могат да се справят даже специалните лечебни препарати.