Диетолози съветват да не се отказваме от хляба
Хлябът е един от най-спорните хранителни продукти и често специалистите препоръчват или да се откажем от него, или да сведем до минимум употребата му. Но според резултатите от последни изследвания здравите хора не бива да се отказват от хляба, защото той е източник на витамини и микроелементи. В него се съдържат в големи количества витамини от групата В, витамин Е, желязо и магнезий.
А стигне ли се до въпроса какъв хляб да предпочетем, учените съветват: ако в черния има повече витамини и фибри, то белият по-рядко предизвиква подуване на корема и киселини. Полезен за редовна употреба е и пълнозърнестият хляб.
Води ли хлябът до напълняване? Отговорът на експертите е „не“, ако с него не се прекалява. При липса на противопоказания хората може спокойно да употребяват до 300 грама хляб на ден.