Здраве

12 Януари 2010

3400

Животът днес

Динята лекува, засища и вталява

Пълна къща с дечица, няма си вратица. Що е то?

Динята. Утолява жаждата, засища глада и изхвърля отровите от тялото ни.

Родила се е преди хилядолетия в Африка, още древните египтяни са садили бостани по поречието на Нил, а динени семки са открити в гроба на фараон Тутанкамон. Дебеланата е достигнала нашите географски ширини с рицарите кръстоносци.

Днес динята е цар на лятната трапеза. Странни рецепти за приготвяне има в различни страни. Съществуват повече от 1200 разновидности на вкусния летен плод. Вътрешността му е не само червена, но и жълта, оранжева или бяла. 
И докато ние хвърляме корите на прасетата, китайците ги пържат и ги хапват с апетит.

Добре узрялата диня съдържа 95% вода, захароза, гликоза и фруктоза. В плода има още пектинови вещества, целулоза, фолиева киселина, каротин и няма никакви мазнини.

Динята е добър чистач на бъбреците, килограмите и лошия холестерол. Плодът складира калциеви, магнезиеви, железни соли и кобалт. Магнезият се бори със стреса, но изтича през лятото от тялото ни заедно с потта. Учените са изчислили, че със сто грама диня си набавяме дневните нужди от него.

Според нови изследвания плодът е природна виагра, тъй като има в кората си цитрулин, който отпуска и разширява кръвоносните съдове и стимулира либидото.
Динята е подходяща за лятната ви диета. Хапвайте два килограма дневно на четири-пет пъти. Ако стомахът ви стърже от глад, можете да добавите варен ориз или препечени филийки хляб. Ако на втория ден не ви тежи коремът и липсват газове, можете да продължите диетата пет дни. Ще свалите около три килограма.
Жаждата се утолява чудесно с динен сок. Приготвя се от 350 г от месестата част, 150 г захар, лимонов сок, 50 г бяло сухо вино, 600 г вода. Захарта и лимоновият сок се разтварят в гореща преварена вода до кипене. После охлаждате, слагате нарязаната на ситно диня и пъхате за половин час в хладилника. Накрая добавяте виното.

Динята служи и за разкрасяване, тъй като хидратира кожата. Достатъчно е да натриете лицето и шията. Кожата ви ще се тонизира от домашен лосион от равни части сок на праскова и диня.

Друг начин е да смесите диня, половин банан и няколко лъжици кисело мляко. А допълнително няколко капки
витамин Е ще предпазят кожата от стареене и от ярките слънчеви лъчи.

Тъй че дебелият плод лекува, засища, вталява и разкрасява. Единственото досадно нещо е чистенето на семките и стар виц гласи, че съветският генетик Иван Мичурин кръстосал диня с муха - семките сами излитали след разрязването на вкусния плод. А най-разпространената кулинарна кръстоска у нас през лятото е диня с мастика.
Наздраве!

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 84