Здраве

19 Септември 2024

credoweb bg

Доц. д-р Димитър Гугутков

Скорошна реклама на енергийна напитка на прах предизвика сблъсък на мнения и отново насочи вниманието към потенциалните вреди от тези продукти, особено за децата и юношите. Проучвания показват тревожна тенденция - всяко второ дете в България е консумирало енергийни напитки, а при тийнейджърите употребата е още по-честа.

В специално интервю за Safe News доц. д-р Димитър Гугутков от Медицински комплекс „Доверие“ споделя ценни съвети и информация относно вредите и предлага здравословни алтернативи за повишаване на енергията и жизнеността.

Какво се крие зад примамливите етикети?

Енергийните напитки съдържат комбинация от съставки като кофеин, таурин, захар и различни аминокиселини, които стимулират мозъчната дейност и метаболизма. Това води до краткотраен прилив на енергия и подобрена концентрация, което ги прави привлекателни за хора, които търсят бързо решение при чувство на умора.

Последици за здравето

Въпреки че преминават през тестове и се продават свободно, прекомерната употреба на енергийни напитки, особено от деца, юноши и хора с хронични заболявания, крие сериозни рискове. Високите дози кофеин, таурин и аспартам могат да увредят мозъчната дейност, да натоварят бъбреците и да доведат до сърдечносъдови проблеми. При децата, чийто организъм все още се развива, тези ефекти могат да бъдат особено пагубни.

Доц. д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс „Доверие“, предупреждава за потенциални необратими промени в човешкия организъм:

„Моето мнение е, че не бива да бъдат рекламирани и популяризирани. Трябва да бъдат в ограничителен режим, особено за младежи, деца и хора с хронични придружаващи заболявания, защото при тези възрасти те могат да причинят необратими изменения на мозъка, на сърдечносъдовата, на отделителната ни система, дори на ендокринната система.”

Пристрастяване и порочен кръг

След първоначалния прилив на енергия идва период на умора и изтощение, което често води до консумация на още енергийни напитки. Този порочен кръг може да доведе до пристрастяване, особено при младите хора, които са по-податливи на влияние.

Постоянната консумация може да наруши естествения цикъл и на съня и да повлияе негативно на цялостното физическо и психическо здраве.

Здравословни алтернативи

Доц. д-р Гугутков подчертава, че физическата активност и спортът са най-добрият начин за повишаване на енергията и жизнеността. Той споделя личния си опит и подчертава, че никога не е изпитвал необходимост да консумира енергийни напитки.

„Хората, които са физически активни, нямат нужда от енергийни напитки. Те имат достатъчно енергия, дори и повече, отколкото им е необходимо. Аз също се старая да бъда достатъчно физически активен и никога, нито преди, нито след тренировка, не съм изпитвал нужда от енергийни напитки. Спортът е нещото, което може да ни спаси от тези залитания в неправилна посока.”, добавя д-р Гугутков.

Енергийните напитки не са безобидни и тяхната консумация, особено от деца и юноши, се препоръчва да бъде ограничена. Родителите, учителите и обществото трябва да работят заедно, за да предотвратят злоупотребата с тези продукти и да насърчат здравословния начин на живот. Образованието и информираността за рисковете, свързани с енергийните напитки, са ключови за предпазване на младите хора.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook