Здраве

28 Септември 2024

373

credoweb bg

Сезонът на отпуските приключи и се връщаме към нормалния работен ритъм. Децата тръгват на училище. Бързане, напрежение, а до следващата почивка предстоят много дни.

С настъпването на есента е нормално да усетите, че подхранваните от лятото ендорфини започват да намаляват. Ако сте склонни да страдате от лошо настроение и липса на тонус през студените месеци, това време на годината може да бъде истинско предизвикателство за вас.

Есента ни доближава до студа и зимата

Самият преход от един сезон в друг може да е доста стресиращ за организма заради промените в температурите, атмосферното налягане и др. Ако се чувствате потиснати, уморени, раздразнителни, това може да е заради промяната – по-къси дни, по-слабо слънце, по-ниски температури, аномалии в хранителния режим (хапва ни се повече, когато е студено).

Как да превключите по-бързо на есенна вълна?

За щастие има много лесни начини, които могат да ви помогнат да преминете по-леко между сезоните, за запазите здравето си и да останете в кондиция.

От начина, по който дишаме, до начина, по който се храним, както и всичко, с което се занимаваме през деня, може да окаже огромно влияние.

С вкус на есен – какво да сложим в чинията

Заложете на сезонните зеленчуци и плодове – в момента разполагаме с най-голямото разнообразие на полезни, вкусни и цветни храни. Те ще помогнат на организма да се адаптира към захлаждането и ще подсилят имунитета. Хапвайте:

* ябълки: подобряват здравето на мозъка;

* круши: богати са на фибри;

* червени боровинки: помагат за намаляване на оксидативния стрес;

* тиква: ценен източник на витамин А;

* праз: помага в борбата с болестите;

* брюкселско зеле: съдържа много фибри и антиоксиданти;

* сладки картофи: заредени са с витамини А и С;

* пащърнак: осигурява витамин К на костите;

* броколи: съдържат сулфорафан – фитохимикал, борещ се с рака

Чревно здраве = общо здраве, или защо пробиотиците са важни

Знаете ли, че приемът на пробиотици е един от най-добрите начини да повишите настроението и да поддържате благосъстоянието на организма през есента и зимата?

Чували ли сте за оста черва – мозък, за това, че червата и мозъкът водят „двупосочна комуникация“, както и че чревното здраве може да окаже влияние върху общото благосъстояние – и обратно?

През последното десетилетие има доста проучвания, посветени на връзката между състоянието на червата и нашите емоции. Учените стигат до извода, че когато чревният микробиом е добре балансиран, с правилните щамове бактерии, човек се радва и на добро психично здраве.

Специфични пробиотични щамове са изследвани за техните ефекти при стрес, тревожност и лошо настроение, включително видовете lactobacillus. които присъстват в капсулите на Лакто 4 ВИП, и изглежда оказват положително влияние върху нашето настроение. Тези щамове „приятелски“ бактерии понякога се наричат психобиотици.

Лакто 4 ВИП съдържа най-важните „добри“ бактерии – Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Във всяка капсула има 2 милиарда живи лактобацили.

Препоръчителната доза за дневен прием е:

  • за деца под 1 година – ½ капсула дневно с храната;
  • zа възрастни и деца над 1 година – 1 капсула дневно.

Осигурете си качествен сън

Спортувайте

Наслаждавайте се на есента! Заредете се с добро настроение и бъдете здрави!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

 

 
 

 

 

Сподели във Facebook