Здраве

9 Октомври 2024

389

credoweb bg

Знаете ли, че позицията на ръката и тялото оказват влияние върху резултатите, когато мерите кръвното си? Ето как да го правите правилно, за да се окаже, че погрешно сте измерили по-високи стойности, пише News-air.com.

Според изследвания, измерването на кръвното налягане в препоръчителната позиция — ръката да е подпряна на нивото на сърцето — показва по-ниски стойности с до 6,5 пункта в сравнение с други позиции, като оставяне на ръката в скута или свободно отпусната.

Разликите в показанията са значителни и могат да доведат до неправилно диагностициране на хипертония и излишно предписване на лекарства. Според водещи специалисти, пациентите трябва да бъдат внимателни и да се уверят, че измерванията се правят правилно, както в клиниката, така и у дома.

Изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine, подчертава, че неправилната позиция на ръката при измерване може да изкриви резултатите. Проучването включва 133 души на средна възраст 57 години, като резултатите остават последователни независимо от фактори като затлъстяване или възраст.

За правилно измерване на кръвното налягане е важно маншетът да бъде с правилен размер, гърбът да е подпрян, стъпалата да са на пода, а ръката да е подпряна и на нивото на сърцето. Погрешните позиции водят до неточни измервания, което може да повлияе на диагнозата и лечението. Може да живеете с мисълта, че имате високо кръвно, а всъщност да нямате.

Спазването на тези препоръки е от съществено значение, за да се избегнат грешки, които биха могли да доведат до ненужна медикаментозна терапия.

Сподели във Facebook