Здраве

2 Февруари 2015

4871

Животът днес

Флавоноидът кверцетин прави чудеса с кожата

Вятърът и студът през зимата изсмукват влагата от кожата, от което се появят бръчки и сухи червени петна, но има едно малко известно вещество, наречено кверцетин, което я успокоява, овлажнява и стяга. То прониква дълбоко в кожата, на клетъчно ниво, което е важно, защото с остаряването си клетките спират да се възпроизвеждат и се появяват бръчките, сухата и уморена кожа.

Кверцетинът е антиоксидантно хранително вещество с уникална антиейджинг сила. Той е прост биофлавоноид, който се съдържа в много плодове и зеленчуци, особено в корите на ябълките. При едно проучване учените са третирали застаряващи кожни клетки с  кверцетин и установили неговия забележителен ефект. Кожните клетки се ревитализирали и започнали отново да се възпроизвеждат.

При директно вкарване на кверцетин в кожата само за 72 часа се увеличава с 23% колагенът, а от неговото съдържание зависи дали кожата е стегната и опъната. Именно колагенът образува поддържащите клетки под кожата. Заради противовъзпалителните си свойства той помага и за успокояване на зачервяванията, които често се появяват при голям студ.

Приемането на богати на кверцетин храни предпазва кожата и помага за нейното успокояване и възстановяване. Препоръчителната доза е от 15 до 40 грама дневно. Те могат да се доставят на организма от някои продукти като червено вино, чай, ябълки, зеле, домати, лимони, каперси, грозде и горски плодове.
Високо съдържание на кверцетин има и в лука, чесъна и праза.

Един от най-добрите източници на кверцетин е перуанското киноа. Инките са го наричали майчино семе. То се готви като ориза и е много вкусно. В него няма глутен, затова пък съдържа двойно повече протеини и фибри от ориза. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131