Ако се консумират по 300 грама гъби на седмица, проблемите с мозъка, свързани с възрастта (като когнитивните нарушения) може да се избегнат, съобщава The Daily Mail.

Причината за положителния ефект е, че гъбите съдържат съединение (ерготионеин), чийто дефицит е типичен за хора с умерени когнитивни нарушения, твърдят учени от университета в Сингапур. Съединението притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. За да стигнат до този извод, специалистите в продължение на 6 години са изследвали над 600 възрастни хора. Оказало се, че употребата на 300 грама обработени гъби на седмица (а може и по-малко), намалява риска от мозъчни нарушения с 50%.

В гъбите освен ерготионеин се съдържат и други полезни вещества, които стимулират ръста на нервната тъкан. Затова учените препоръчват по-често да се консумират печурки, шийтаке, кладница и др., независимо дали са готвени, сушени или консервирани.

Сподели във Facebook