Здраве

24 Октомври 2024

credoweb bg

Гените и фамилното предразположение се оказват по-важни за появата на подагра от храните, които приемаме. Такива са изводите от ново проучване, съобщава News-air.com

Подаграта възниква, когато кристали от пикочна киселина се натрупват в ставите и предизвикват болезнено възпаление. Това се случва при високи нива на пикочната киселина в кръвта, но не само храната е отговорна за това.

Ново изследване разкрива генетичните корени на подаграта

Проучване, ръководено от проф. Тони Мериман от университета в Отаго, включващо данни от 2,6 милиона души по света, потвърждава, че подаграта е генетично обусловено състояние. Изследователите идентифицират различни имунни гени и механизми, които могат да предложат нови подходи за лечение и профилактика на определеното.

Диетата не е основната причина

Известно е, че консумацията на червено месо и алкохол може да провокира пристъпи към подагра, което е довело до схващането, че болестта е дълга на „прекомерен“ начин на хранене. Въпреки това, новите изследвания показват, че основната причина за подаграта е генетична. Затова и не всеки, който се храни по подобен начин, се разви.

Може ли да се лекува подагра с медикаменти

Един от откритите възможности е тоцилизумаб, медикаментозно, използван за лечение на ревматоиден артрит и други имунни заболявания. Лекарството действа върху рецептора за интерлевкин-6, който играе роля и при подаграта. Това е ключов фактор, открит в изследванията, който може да помогне за прилагането на нови терапии.

„Подаграта е хронично генетично получена и не е осъзната с грешки в начина на живот или храненето“, казва проф. Мериман. „Необходимо е да разсеем мита, че резултатът е резултат от лични избори.“

Заблудата, че подаграта е резултат от лоши хранителни навици, кара много хора да се срамуват и да не се опитват медицинска помощ. Всъщност съществуват ефективни медикаменти, които могат да контролират нивата на пикочната киселина и да предотвратят болезнените пристъпи.

При пациенти с подагра, малки игловидни кристали на пикочната киселина се натрупват в ставите и предизвикват възпалителна реакция. Това води до подуване и силна болка в рамките на няколко часа. С течение на времето ставите може да се деформират и утвърдят.

Подаграта засяга по-често мъжете

Мъжете са пет пъти по-склонни да развият подагра в сравнение с жените. Заболяването често се появява при мъжете след 40-годишна възраст, докато при жените винаги се развива след менопаузата.

Снимка: Shutterstock

Сподели във Facebook