Гроздето предпазва зъбите
Една от най-честите причини за посещение на стоматолог е кариесът. Известно е, че той е следствие от разрушителното действие на бактериите върху твърдите тъкани на зъба, като започва от емайла. Мерките, които трябва да се предприемат, за да се предотвратят последиците, също се знаят отдавна. Американски учени от университета в Чикаго обаче към популярната профилактика срещу кариес добавиха още една – консумацията на грозде. Този плод не само предотвратява появата на кариес, а и увеличава срока на експлоатация на вече поставени зъбни пломби. Според специалистите ефектът се дължи на съдържащия се в гроздето олигомерен проантоцианидин, който влиза в състава на гроздовите семки. Той влияе благотворно върху дентина, което гарантира доброто състояние на зъбите.
Оказва се, че гроздовите семки могат да възстановят дори вече увреден зъбен емайл.