Здраве

3 Февруари 2015

2030

Животът днес

Гроздовото семе влезе в антиейджинг козметиката

Тина БОГОМИЛОВА

Гроздето развеселява, разкрасява и подмладява. В неговото семе са скътани мощни антиоксиданти като витамин Е, флавоноиди, линоленова киселина и ресвератрол.

Семето на червеното грозде съдържа процианидини, наричани още витамини срещу остаряването. Те се свързват с колагена, правят кожата еластична и свежа, предпазват я от вредните слънчеви лъчи. Процианидините подобряват зрението, подвижността на ставите, улесняват сърцето, като подсилват капилярите, вените и артериите. Гроздовото семе се използва и за лечение на високо кръвно налягане, висок холестерол, отоци, диабет, детоксикация на организма.

Още древните се подмладявали с червено вино. Римляните го добавяли във ваните, гърците го втривали директно в кожата, а египтяните правели ароматен мехлем от гроздовите семки.
Антиейджинг козметиката днес също залага на подмладяващото семе. Кремовете за лице и тяло имат противовъзпалително действие, свиват порите, стягат кожата. Гроздово семе притежава овлажняващ ефект, повишава еластичността на кожата и намалява фините бръчки.

Екстрактът от гроздово семе увеличава производството на еластин и хиалуронова киселина в кожните клетки, намалява издайническите бръчки, тонизира и подобрява тена. Полезно е за мазната кожа, тъй като се бори много успешно с акнето.

Гроздето е натурален източник на ябълчна киселина, която е изключително важен алфа-хидроксикиселинен компонент в козметиката. Използва се най-вече в химическия пилинг, който изсветлява пигментните петна и редуцира мимическите бръчки.

Гроздово семе може да намали дори и тъмните кръгове под очите, ако се прилага всеки ден за няколко седмици.
Екстрактът от гроздово семе стимулира растежа на косата. Открили са го още индианците, които го втривали в скалпа за дълги и лъскави коси. Японците пък са го патентовали като илач срещу косопад.

Маслото от гроздови семена е много използвано в слънцезащитни продукти, масажни масла и лосиони. Получава се чрез студено пресоване, а след това се рафинира. Съдържа основно мастни киселини – линолова, олеинова, палмитинова, които са незаменими за кожата.

Регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за мазна и смесена кожа. При суха се препоръчва съчетаването му с бадемово масло, авокадо, жожоба, за да се подсили подхранващото му въздействие.
Маслото стяга, но не затваря порите. Съдържа подмладяващ полифенол и има противовъзпалителни, омекотяващи и успокояващи свойства.

Маслото от гроздови семена е много леко и няма мирис. Използва се за масаж на лицето, шията и деколтето, както и на цялото тяло.
Тъй като не е мазно, лесно попива в косата, подхранва я, заздравява косъма и гони пърхота. Необходимо е само да се втрие в основата на косата и да престои десетина минути.

Едно гроздово семе съдържа много малко масло, затова трудно и бавно се добива, а това прави и цената му висока. Натурално масло от гроздови семена трябва да е с гарантиран произход и качество, да не съдържа консерванти.

Гроздово семе се прилага като хранителна добавка под формата на капсули, таблетки и течни екстракти. Най-общо дозата варира от 100 до 300 милиграма, а съдържанието на проантоцианидини - от 40 до 80%. Необходимо е да се изпълняват инструкциите за употреба, както и да се потърси съвета на специалист.
Полезното семе се използва и за трапезата. Олио от гроздови семки е идеална добавка към дресинг за салати и други ястия. В магазините за здравословно хранене се предлага и брашно от гроздови семена, което е ценен източник на растителни фибри и олигомерни процианиди. Употребява се за най-различни тестени изделия, както и за паниране на месо и риба без яйца.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131