Здраве

24 Март 2024

392

credoweb bg

Д-р Йорданка Панайотова

Здравословният начин на живот, съчетан с адекватно хранене, може да предотврати развитието на много различни заболявания. Добрият хранителен режим и оралното здраве са съществени за здравословното остаряване на по-възрастните пациенти. Оралното здраве често се изолира от общото здраве на хората. В миналото денталните професионалисти се фокусираха най-вече върху възстановяване на дефектите, що се отнася до здравето на устата, а не върху превенцията.

В наши дни се говори все повече за превенция и се набляга на връзката между здравето на зъбите и устата и общото благосъстояние на тялото. Доказано е, че както правилното хранене е есенциално за поддръжка на здрави зъби, така и те са важни за първоначалната обработка на храните. Загубата на зъби пречи на дъвченето и може да доведе до намаляване на приема на важни хранителни вещества, което да засегне качеството на живот.

Храненето като наука е нещо, за което говорим относително отскоро

Дефинира се като наука за храната и връзката ѝ със здравето. Устната кухина играе важна роля в разграждането и абсорбцията на храната. Витамините например катализират метаболитните процеси, веществата за енергия, растеж и поддръжка на клетките. Също така една диета например може да бъде добра профилактика срещу кариес. Има много храни, които са некариесогенни. Те се наричат кариестатични. Това са храни с фибри, млечни продукти, съдържащи калций, фосфор и казеин – като сирене и краве мляко. Всички местни продукти също имат протективни качества. Ядките, твърдите сирена и дъвките пък са добри стимулатори на слюнката. Черният чай повишава концентрацията на флуор в плаката и намалява вредното въздействие на богатите на захар храни.

Богати на хранителни вещества храни и дентално здраве

Хранителният режим, богат на основни хранителни вещества, е крайъгълен камък за поддържане на добро орално здраве. Богатите на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти и постни белтъчини, осигуряват на организма витамините и минералите, необходими за оптималното му функциониране. По-специално калцият, витамин D, фосфорът и витамин С играят ключова роля в поддържането на здравината и жизнеността на зъбите и околните структури.

Калцият, който се съдържа в изобилие в млечните продукти като мляко, сирене и кисело мляко, е от основно значение за укрепването на зъбния емайл – защитния външен слой на зъбите. Недостигът на калций може да направи зъбите по-податливи на кариес и ерозия. Витамин D, който често се набавя чрез излагане на слънчева светлина или хранителни източници, като мазна риба и обогатени млечни продукти, подпомага усвояването на калция, като укрепва структурната цялост на зъбите.

Фосфорът, съдържащ се в храни, като нетлъсто месо, ядки и млечни продукти, допълва калция при формирането и поддържането на зъбния емайл. Освен това витамин С, съдържащ се в плодовете и зеленчуците, допринася за здравето на венците, като помага за предотвратяване на състояния като „скорбут“ и насърчава производството на колаген, който е от решаващо значение за поддържане на структурната цялост на венците.

Захарта, киселините и опасностите за зъбите

Обратно, прекомерният прием на захар и киселинни храни представлява значителна заплаха за здравето на устната кухина. Захарните закуски и напитки са известни с това, че подхранват растежа на вредните бактерии в устата, което води до производството на киселина. Тази киселина от своя страна разрушава зъбния емайл, като проправя пътя за появата на кариеси. Освен това киселинните храни и напитки, като цитрусовите плодове и газираните напитки, могат пряко да допринесат за ерозията на емайла. Честото излагане на киселинност отслабва защитния слой на зъбите, което ги прави по-податливи и по-чувствителни на кариес и други стоматологични проблеми.

Поддържането на адекватна хидратация е прост, но често пренебрегван аспект от поддържането на добро орално здраве. Водата е от съществено значение не само за цялостното благосъстояние, но и за устната хигиена. Тя спомага за отмиването на частиците храна, бактериите и киселините, като предотвратява продължителното им излагане върху зъбните повърхности.

Пушенето е един от основните рискови фактори за възникването на болести в устата

При пушачите витамин D, E и фолиева киселина не се усвояват пълноценно. В бузите на пушачите са открити изменени клетки, предшественици на ракови процеси. В това отношение възможна алтернатива за пушачите например са т.нар. бездимни изделия за нагряване и т.нар. вейпове, тъй като при тях няма процес на горене и съответно се счита, че отделяните токсини при тяхното ползване са значително намалени спрямо цигарите например. Но това не означава, че тези алтернативни продукти са без риск.

Недостигът на цинк, фолиева киселина и витамини, съчетан с богати на захари храни, може да доведе до поява на гъбички и афти в устата. Подуване на езика, загуба на венечни папили, поява на язви в устата могат да бъдат признак на дефицит на желязо, фолиева киселина, витамин B 12 и други.

Връзката между храната и здравето на устната кухина е сложна и задълбочена. Правенето на информиран избор на хранителен режим и приемането на богати на полезни вещества храни са съществени компоненти на цялостния режим за грижа за устата. Като зъболекар моята мисия се простира отвъд лечението на стоматологични проблеми. Тя включва даване на възможност на хората да възприемат навици, които поддържат жизнена и трайна усмивка. Като разбираме симбиотичната връзка между храната и оралното здраве, ние започваме пътуване не само към сияйна усмивка, но и към цялостно благополучие.

За автора:
Д-р Йорданка Панайотова
Пародонтолог
Хоноруван преподавател в
катедра Пародонтология МУ – София

Д-р Панайотова завършва Стоматологичния факултет на МУ – София с отличен успех. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна медицинска информация. През 1995 – 2000 г. работи като специалист Юниордент. След основаването на катедра „Пародонтология“ във ФДМ – София, през 2000 г., печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега.

Интересите ѝ са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа, като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо обучение при известния д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лечението.

През 2016 г. завършва специалност „Модерни технологии при лечение на пародонтални заболявания“ в University of Genoa.

През 2018 г. д-р Панайотова влиза в екипа на Клиниката по имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на гингивити и пародонтити, за което е избрана за Лекар по дентална медицина за 2021 г.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook