Здраве

16 Октомври 2024

355

credoweb bg

Доц. д-р Димитър Гугутков

С началото на учебната година отново на преден план излиза въпросът за храната, която се предлага в детските ясли, градини и училищни столове. Родители, лекари и институции все по-често поставят под съмнение качеството и здравословността на храненето, което получават децата в тези заведения. Проблемът обаче не се ограничава само до избора на продукти, а засяга и културата на хранене, която се формира в ранна възраст.

В специално интервю за Safe News, доц. д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на  Медицински комплекс "Доверие" споделя своето експертно мнение и  разглежда темата, както от позицията на лекар, така и от тази на родител.

Здравословните проблеми при децата

Здравето на децата днес е силно повлияно от неправилното хранене и липсата на физическа активност. Увеличаващите се случаи на диабет, затлъстяване и хиперактивност при тях са сериозен алармиращ сигнал за обществото. Според доц. д-р Гугутков, основен принос за тези заболявания имат хранителните продукти, богати на захар и вредни съставки, в комбинация с прекомерното използване на електронни устройства.

„Когато видите дете на годинка-две с телефон в ръка и пакет чипс, не очаквайте, че то ще бъде здраво в бъдеще.“ - отбелязва той.

Недостатъчната физическа активност, съчетана с неправилно хранене могат да окажат негативно влияние върху физическото и психическото здраве на децата.

Проблеми с качеството на храната в училищните столове

Един от основните проблеми в училищните столове е липсата на контрол върху качеството на храната. Продуктите, които се предлагат на децата, често не отговарят на необходимите стандарти както по отношение на състава, така и на хранителната стойност. По този начин подрастващите не успяват да си набавят необходимите хранителни вещества, които да им осигурят енергия и нормален растеж.

Доц. д-р Гугутков подчертава, че е наложително да се обновят рецептурниците и да се преразгледат стандартите за качество.

“Аз съм убеден в това, че трябва да има осъвременяване, защото има промяна в продуктите, в качеството, а и вкусовите навици на децата. Ние трябва да бъдем в крак с желанията, с вкусовите навици на нашите деца, но в същото време не трябва да се поддаваме на изкушенията, които непрекъснато ги обграждат отвсякъде.”

Ролята на родителите и учителите

Родителите и учителите играят ключова роля в изграждането на здравословни хранителни навици у децата. Те трябва да са активни участници в процеса, като наблюдават и реагират на нуждите на учениците. Добрата комуникация между семействата и училищата е от съществено значение за бързото разрешаване на проблеми, свързани с храненето. Родителите могат да сигнализират, ако нещо не е наред, а училищата – да вземат необходимите мерки, за да осигурят по-добри условия за хранене.

Доколко е важен спортът при децата?

Физическата активност е неразделна част от здравословния начин на живот на децата. Доц. д-р Гугутков подчертава, че тя е също толкова важна, колкото и здравословното хранене. Според него, децата трябва да бъдат насърчавани да спортуват редовно, като родителите играят ключова роля в изграждането на този навик.

"Всички деца са като един празен лист. Те са много активни. Ще дам пример за най-малкия ми син, който е първи клас. Той ходи на два вида спорт. Сега иска да ходи и на плуване, но и по-скоро това е по моя препоръка, защото още не се е научил да плува. И до момента, в който каже: "Стоп, не искам", аз няма да спра". -  споделя доцентът.

Проблемът с нездравословното хранене в училищните заведения е част от по-голямата картина по отношение на здравето на децата. За осигуряване на пълноценното им развитие е необходимо да се предприемат комплексни мерки. Важно е не само да се подобри качеството и регулациите на храната в учебните заведения, но и да се изградят хранителните навици в семейството и да се насърчава добра физическата активност.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook