Храните, които могат да блокират коронавируса
Химични съединения в гроздето, черния шоколад и зеления чай могат да блокират коронавирусната инфекция. До този извод стигнаха учени от университета в Северна Каролина. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Frontiers in Plant Science.
Известно е, че слабото място на SARS-CoV-2 е протеазата Mpro - ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка. Знае се още, че действието на Mpro може да бъде потиснато при взаимодействие с различни химически съединения в растителните продукти с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Затова учените насочиха усилията си към откриване на такива хранителни продукти. Оказало се, че вещества, съдържащи се в гроздето и зеления чай, могат успешно да понижат функциите на Mpro, а съединенията в какаото и тъмния шоколад намаляват активността на протеазата с 50%.