Храните, които ни правят щастливи
Епидемията от COVID-19 заля планетата с песимизъм, а социалната изолация доведе много хора до депресия. Затова американски учени предлагат да въведем някои промени в менюто си и да включим храни, които могат да повишат настроението ни. Кои са те:
- Риба;
- Бобови храни;
- Ядки;
- Броколи;
- Спанак;
- Яйца.
Мазните видове риба съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които помагат срещу депресията. Омега-3 активират и процесите в организма, при които се изработват хормоните на щастието – серотонин и допамин.
Бобовите храни, ядките и яйцата са богати на триптофан, а той поддържа баланса на серотонина.
Употребата на спанак и броколи помага да се компенсира дефицитът на фолиева киселина, което може да доведе до нарушения в съня и депресия.