Здраве

8 Февруари 2010

2010

Животът днес

Хранителни алергии след постите

Преходът от вегетарианско меню към хранителното изобилие след Великден често става причина за появата на алергии.

Не всеки организъм може да се справи с натоварването след дългите пости. Опасността от алергии се повишава и в случаите на ниска киселинност на жлъчния сок или когато солите на калция в храната са недостатъчни. Определена роля играят още наследствената предразположеност и заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Основна вина за хранителните алергии имат белтъчините, съдържащи се в някои продукти, които рядко присъстват в постното меню. На първо място е яйченият белтък, следван от месото, млечните продукти, фъстъците и лешниците.

Трябва да се знае, че рискът от алергии се увеличава при употребата на замразено месо и риба, защото при този начин на съхраняване белтъчините изменят структурата си.

Съществува и т.нар. лъжлива алергия, която се среща два пъти по-често от истинската. Тя се появява най-често след употребата на продукти, богати на биологично активни вещества, които, преминавайки в кръвта, предизвикват симптоми на хранителна непоносимост.

Такива проблеми създават сирената (камембер, рокфор, бри, чедър), червените вина, пушените колбаси и някои риби.

Колко силни ще бъдат симптомите на лъжливата алергия, зависи от количеството на изконсумирания продукт.


 
 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70