Хранителни алергии след постите
Преходът от вегетарианско меню към хранителното изобилие след Великден често става причина за появата на алергии.
Не всеки организъм може да се справи с натоварването след дългите пости. Опасността от алергии се повишава и в случаите на ниска киселинност на жлъчния сок или когато солите на калция в храната са недостатъчни. Определена роля играят още наследствената предразположеност и заболяванията на стомашно-чревния тракт.
Основна вина за хранителните алергии имат белтъчините, съдържащи се в някои продукти, които рядко присъстват в постното меню. На първо място е яйченият белтък, следван от месото, млечните продукти, фъстъците и лешниците.
Трябва да се знае, че рискът от алергии се увеличава при употребата на замразено месо и риба, защото при този начин на съхраняване белтъчините изменят структурата си.
Съществува и т.нар. лъжлива алергия, която се среща два пъти по-често от истинската. Тя се появява най-често след употребата на продукти, богати на биологично активни вещества, които, преминавайки в кръвта, предизвикват симптоми на хранителна непоносимост.
Такива проблеми създават сирената (камембер, рокфор, бри, чедър), червените вина, пушените колбаси и някои риби.
Колко силни ще бъдат симптомите на лъжливата алергия, зависи от количеството на изконсумирания продукт.