Здраве

28 Юни 2024

480

credoweb bg

Новите научни открития открояват ибупрофена в светлина, която се простира далеч отвъд неговата роля като облекчаващо болката средство, но и неговите широки въздействия върху здравето. Ето някoлко ключови открития:

Ползи и Механизми: Изследване, оглавявано от учени от Университета в Йейл, показва, че ибупрофенът стимулира протеина NRF2, който дава тласък на противовъзпалителните процеси в организма. Това може да обясни широкия спектър от ползи на ибупрофена, включително неговия потенциал да подобри състоянията при сърдечни заболявания и дори рак.

Безопасност при употреба: За повечето от нас ибупрофенът е безопасен за краткосрочна употреба при дозировка от 400 до 600 мг до три пъти на ден и винаги с храна. Дългосрочната употреба или употребата от хора със специфични здравословни състояния обаче изисква лекарски съвет.

Препоръки за сърдечно здраве: Според Европейската агенция по лекарствата, дневни дози до 1200 мг не увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, докато по-високите дози изискват внимание, особено при лица със сърдечни проблеми.

Консултация със специалист: Важно е да се консултирате със здравен специалист за персонализиран съвет, особено при дългосрочна употреба или за управление на хронични състояния.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook