Има ли връзка между обработените храни и рака
Екип от учени решили да докажат или опровергаят теорията за връзката между рака и прекалено обработените храни. Резултатите от изследването им са публикувани в British Medical Journal.
Според някои специалисти в близко бъдеще броят на заболелите от рак значително ще се увеличи заради употребата на продукти с висока степен на обработване. Кои са те?
Това са храни, които включват повече от пет съставки. В тях се влагат вещества, които не се използват в кулинарията, различни добавки, които придават вкус и аромат или обратното – замаскират неприятен мирис или вкус. Като правило те агресивно се рекламират на пазара, твърдят учените.
Към продуктите, отличаващи се с висока степен на обработка, са тези с висока степен на годност като чипсовете, шоколадовите бонбони, подсладените газирани напитки, готовите месни и рибни ястия и др. За да докажат или отхвърлят връзката между тези продукти и рака на млечната жлеза, стомашно-чревния тракт или простатата, учените наблюдавали здравословното състояние и хранителните навици на 105 хиляди души на средна възраст 43 години. Оказало се, че рискът от онкологични заболявания вследствие на употребата на обработени храни е незначителен.