Здраве

18 Септември 2024

456

credoweb bg

Инфарктът не трябва да се свързва винаги с неизбежна смърт. Изключително важно е при първите симптоми да не се губи време и да се потърси медицинска помощ, с което да се ограничи увреждането на сърдечна тъкан и да се предотврати фатален край.

Въпреки че сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност, инфарктът е предотвратим и лечим. Има ефективна профилактика срещу появата му, а се смята, че е лечим, тъй като прилагането на терапия при първите симптоми на настъпването му предотвратява фаталните усложнения.

Кои са основните симптоми на инфаркт:

  1. Болка или дискомфорт в гърдите, като това усещане се появява или по средата на гръдния кош, или от лявата му страна. Характерна негова особеност е, че продължава за няколко минути и после отминава, но след известно време се появява отново. Възможно е да наподобява на силно напрежение, тежест, удар, болка, парене, подобно на киселини, стомашен дискомфорт.
  2.  Инфарктът засяга горната част на тялото, тоест възможно е да се усеща силен дискомфорт или болка в едното или двете рамене, горната част на ръцете, гърба, врата, челюстта.
  3. Дишането става учестено, като този симптом може да се появи преди или по време на болката в гърдите. Не е изключено да възникне и съвсем самостоятелно и неочаквано по време на почивка или при леко физическо напрежение.
  4. Поява на безпричинно усещане за умора. Възможно е да е придружено с гадене и повръщане, а също и с прималяване и внезапно замайване.

Кои са рисковите фактори за инфаркт?

Има някои водещи рискови фактори, които причиняват инфаркт:

  • Генетичната предразположеност и напредването на възрастта;
  • Начинът на живот и хранителните навици;
  • Наличие на други заболявания като исхемична болест на сърцето, хипертония; диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, атеросклероза, висок холестерол и др.;
  • Употребата на тютюневи изделия и прекомерната консумация на алкохол.

При съмнение за инфаркт незабавно трябва да се потърси консултация със специалист!

УМБАЛ „Света Екатерина“ разполага с едни от най-добрите специалисти в лечението на сърдечносъдови заболявания.

За изминалата 2023 г. 66 пациенти с остър инфаркт на миокарда са преминали през Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Света Екатерина“. 64 от тях са излекувани и изписани от лечебното заведение. Средната възраст на пациентите с тази диагноза е 50 години.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook