Здраве

3 Февруари 2015

1489

Животът днес

Извън пашкула на удобството

Бойка ВЕЛИНОВА

Българите сме известни с два големи страха – да не се минем и да не настинем. Третият, понякога още по-чудовищен, е да не би някой да е по-богат, по-образован, по-слаб, демек с нещо да ни превъзхожда. А колко от нас напуснаха т.нар. зона на комфорта, за да постигнат нещо повече? Началото на годината е отличен повод да помислим върху това.

Повечето от нас считат за огромно предизвикателство скачането с парашут или спускането в пещери, но това са само малка част от необичайните занимания, които ни вадят от рутинното скучновато всекидневие: там, където се чувстваме сигурни, блиндирани, обезпечени. С всяко увеличаване на физическото натоварване, на трудността на интелектуалната задача, с всяка нова, различна, нестандартна ситуация в живота ние поставяме на изпитание възможностите си и се предизвикваме за нови подвизи. Когато преодолеем първото ниво на различно преживяване, ние се аклиматизираме и сме готови да поемем следващото.

Разбира се, тук става дума за здравословните предизвикателства, които правят живота интересен и ни развиват като личности, и изключваме безразсъдството и откровената глупост. Търсим златната среда между две крайни положения, където можем да контролираме нивата си на безпокойство. Според една формулировка условия за „продуктивен дискомфорт”, с който вървим напред, имаме тогава, когато нито сме затънали в охолство, нито сме на ръба на оцеляването.

Понякога крачка встрани от клишето, от утъпканата пътека, може да ни доведе до откритие, ново професионално поприще, вълнуващи емоции с нови хора. Според психолози напускането на пашкула на удобството носи значими ползи. Ако зоната на комфорта ви е твърде тясна и нещата, които вършите, без да изпитате безпокойство, са твърде малко, то сигурно чувствате неудовлетвореност и имате усещането, че животът преминава край вашата малка гара дори без да ви помаха. От еволюционна гледна точка хората припознават като приятни и близки нещата, които не ги застрашават или подлагат на стрес. Опитването на нови занимания изисква усилия и енергия и когато се чувстваме уморени или изчерпани, е много по-лесно да се върнем към старите навици, отколкото да поемем нов риск.

Напускането на удобното живуркане и търсенето на нови предизвикателства е действието, което ще ви кара да се чувствате комфортно в много нови ситуации.

• Когато искате да преодолеете вътрешната си неувереност и смачкано самочувствие, излезте от зоната на комфорта и се почерпете с чувство за победа. Затова всякакви вълнуващи неща като рафтинг в планински реки или скачане с бънджи са толкова удовлетворяващи, ободряващи и засилващи чувството на самоувереност.
• Опитвайте повече и различни неща в живота – танци, месене на хляб, доброволчество в екоферма или дълги преходи в планината: всичко това и много още ще разширят кръга на дейностите, които са извън вашата ограничена удобна среда.

• Новите предизвикателства радват мозъка и увеличават нивата на допамин. Когато учим нови неща и се чувстваме щастливи, ние също така помагаме за подобряване на мисленето и паметта.

Границите на постижението и на възможното зависят изцяло от вас: не слагайте спирачки на мечтите си и правете нови неща, с които да излизате от комфортната зона и да правите пъстър живота си.

Късметчето на февруари
Ако аз те приема какъвто си, ще ти направя лоша услуга, но ако те приема като човека, който можеш да бъдеш, ще ти помогна да станеш такъв.
Гьоте

Луната
С естествения спътник на Земята е свързан житният режим на Учителя Дънов, който започва винаги през февруари, от 1 до 3 дни след датата на пълнолунието. За 2015 г. най-благоприятните дати за начало са 5, 6 или 7 февруари, тъй като пълната Луна е на 4-ти. През февруари природата още „спи“ зимен сън и ние трябва да се пречистим физически и духовно, за да можем да възприемем праната (енергията), която е в изобилие в началото на пролетта.

Житният режим продължава десет дни. На първия ден сутринта се казва един път формулата: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“. Подробности за изпълнението на автентичния режим вижте на http://videlei.com/articles/details/istinata-za-zhitniq-rezhim-2015.
Пълнолуние 4 февруари 2015, 01:10:13 ч.
Последна четвърт 12 февруари 2015, 05:51:11 ч.
Новолуние  19 февруари 2015, 01:48:21 ч.
Първа четвърт  25 февруари 2015, 19:15:09 ч.

Защо помело?
Китайците са най-големите му фенове – имат го като панацея срещу всякакви болести, включително и птичия грип, а за Нова година си го подаряват като символ на благоденствие и благополучие.
Помелото прилича на добре угоен грейпфрут и е най-големият представител сред цитрусовите плодове. Идва от Югоизточна Азия, където се отглежда повече от 4 хилядолетия, а зимата е идеалното време да го опитаме. Помелото бори хроничната умора, помага при болки в гърлото и безсъние, а пектинът намалява риска от развитие на заболявания, свързани със сърдечносъдовата система.

Първо отрежете капачето откъм заострената страна, после обелете кората. Може и направо да направите радиални разрези по кожата и да го „съблечете”. С връхчето на нож отворете ципите и извадете филетата на помелото. Може да се консумира като част от плодови миксове, но върви много и със зелени, рибни салати и морски дарове. Идеално е като добавка към здравословния режим на хранене като сутрешна или следобедна закуска.

В една порция суров плод (190 г) има 72 калории и почти двойната препоръчителна дневна доза витамин С. Други негови предимства са, че съдържа много влакнини и калий.
Любопитно! Опитайте помелото така, както си го хапват тайландците и филипинците: поръсено с малко лют пипер и сол. Пикантно е и много приятно!

Какво да не пропуснем през февруари?

Да започваме деня с топла вода

През студените месеци на годината се оправдаваме, че не ни се пие толкова вода, колкото през лятото, когато се потим повече. Сега обаче е моментът да изградим един полезен навик за цялата година и целия си живот, като започнем деня с голяма чаша топла вода на гладно.

Цифрите говорят: 75 на сто от мускулите, 90 на сто от мозъка, 22 на сто от костите и 83 на сто от кръвта на човека са съставени от вода. Тя е задължителна и незаменима за живота ни като никоя друга. Без вода тялото ни не функционира правилно. Някои натуропати препоръчват дори пиенето от една до четири чаши топла вода на празен стомах: за възстановяването на организма след нощния покой и правилното функциониране на лимфната и имунните системи.

Ползите от този „вътрешен душ” са многобройни и при постоянство скоро ще ги усетите. На първо място ще се подобри перисталтиката и скоро ще се освободите по естествен път от досадния запек. Топлата вода сутрин е най-щадящият начин за отмиване на храносмилателния тракт, за подобряване на обмяната на веществата и кръвообращението. Две чаши на гладно ще ви помогнат за топенето на коремните мазнини, за отпускането на мускулите, срещу спазми и болки при предменструалния синдром. Две-три чаши са много полезни за отмиването на токсините, натрупани в организма от алкохола, цигарите, боклучавата храна и замърсения въздух. Също толкова помагат при гастрит и повишена киселинност и облекчават болките в стомаха.

Топлата вода премахва усещането за тежест в главата, помага за младежкия вид и цялостното състояние на кожата при акне и други кожни проблеми. По желание можете да добавите към първата чаша топла вода сутрин лъжица домашен ябълков оцет и чаена лъжичка мед – те действат добре и при простуда.

ВАЖНО! Осигурявайте си прясна изворна вода или слабо минерализирана! Ако пиете често минерални води, редувайте ги заради различния им състав!

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131