Здраве

2 Февруари 2015

1971

Животът днес

Живей бавно, живей дълго

Животът се ускорява с всеки изминал ден: в бясно темпо наслагваме преследването на успеха в кариерата, модните тенденции, възпитанието на децата, ярките впечатления и емоции. Неусетно, завъртайки се в този ритъм, преставаме да получаваме удоволствие от живота и все по-малко разбираме какво става около нас. Поне така смятат последователите на Slow Life.

Движението в полза на умерения и по-бавен начин на живот се появи през 1986 година, когато италиански привърженици на изисканата кулинария излязоха на протест против откриването на поредната закусвалня McDonald's. Това доведе до създаването на организацията Slow Food, популяризираща вкусната и здравословна храна, която трябва да се яде с удоволствие, а не да се гълта в крачка като хамбургер или хотдог.
Идеята се оказа сполучлива и скоро към „бавното хранене“ се прибавиха „бавен туризъм“, „бавно образование“, „бавни технологии“ и даже „бавен секс“, а всички те заедно бяха наречени Slow Life или „бавен живот“. А привържениците – слоулайфери.

Основният принцип се свежда до това да получиш удоволствие от това, което правиш, независимо дали е работата, взаимоотношенията или шопингът. Слоулайферите призовават да забавим темпото, култивирайки отговорност и осъзнато отношение към всеки изживян миг. Така ще можеш да се вслушаш в себе си и своите чувства, да направиш правилния избор, а не да се движиш, ориентирайки се чрез инстинктите. Различното отношение към храната, изборът на екологично чисти продукти също са едни от основите на движението. Предлагаме ви няколко съвета на неговите привърженици:

1. Откажете се от справянето с много задачи едновременно
Максималната заетост се разминава с продуктивността. Способността едновременно да решиш няколко проблема в работата си, да планираш отпуската на семейството и да избереш нов хладилник за родителите например рядко води до желания резултат. Специалистите предупреждават, че зад суетата около дребните неща ние се опитваме да се скрием от действително важните цели, за които трябва да отделим сили и време.

2. Записвайте мислите си на хартия, а не на електронен носител
Наистина технологиите направиха живота ни много по-комфортен. Но психолозите са категорични, че когато записваме информацията на ръка, независимо че губим повече време, тя по-трайно остава в паметта ни.

3. Направете от храненето ритуал
Кафе на крак вместо закуска, бързо хапване на обяд, притоплен полуфабрикат на вечеря. Всичко това, както и в случая с максималната заетост, говори повече за мързел, отколкото за трудолюбие. Привържениците на Slow Life препоръчват поне едно от храненията през деня да превърнете в ритуал, без да бързате. Според Карло Петрони, един от основателите на движението, съвместният обяд, който продължава час, не е просто приемане на храна, а средство за комуникация.

4. Отделяйте време за хобито си
Ходенето на риба например е малко ефективно от гледна точка на видимия резултат. По-добре да си купиш риба от магазина. Но според принципите на Slow Life хобито е важна част от живота на всеки уважаващ себе си човек. Първо - то е удоволствие. Второ – възможност да се уединиш и без да бързаш, да осмислиш житейските събития. Отговорите и на най-сложните въпроси се намират именно в такива таймаут моменти.

5. Наспивайте се
Краткият сън заради плътния работен график не е повод за гордост. Точно заради недоспиването вие няма да можете да се концентрирате и ще пропуснете важни детайли. Затова в никакъв случай не се лишавайте от сън.

6. Откажете се от социалните мрежи
Електронните начини на общуване нямат място в живота на слоулайфера, защото са образец на бърз начин за общуване. Личната среща отнема повече време и емоции, но пък е много по-наситена по съдържание и далече по-смислена.

7. Оставете на мира децата
Едно от най-полезните изобретения на Slow Life е „бавното родителство“. Неговите привърженици смятат, че родителите, стремящи се максимално да ангажират детето си с разнообразни кръжоци и курсове, правят огромна грешка. По-добре вие да прекарате това време с детето си. Ползата от общуването ще е много по-голяма от съмнителния ефект на уроците по цигулка или карате, които не носят нито радост, нито резултат.

8. Не преследвайте модата
Един от съветите, които дават слоулайферите, е да се откажем от модата, независимо дали става въпрос за дрехи, курорти или нещо друго. Не подменяйте своите мечти и желания с красиви картинки от списанията или телевизионния екран. Важно е само какво искате самите вие. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 131