Здраве

14 Юли 2024

409

credoweb bg

По време на 139-ата Конференцията на Германското общество по хирургия  се разгледа темата за спиране на пушенето и намаляване на вредата от тютюна.

Тютюнопушенето: Сериозен риск и значителни разходи

По време на конференция д-р Хинрих Бьонер, който ръководи хирургичната клиника в болница „Св. Рохус“ и католическата болница „Дортмунд-запад“, подчерта важността на научното изследване на тютюнопушенето, тъй като то представлява един от основните рискови фактори за съдови заболявания. Той също така отбеляза значителните разходи, свързани с лечението на заболявания, причинени от пушенето в Германия. Данни от Германския център за изследване на рака показват, че тези разходи достигат 30,32 милиарда евро в преки разходи и 66,92 милиарда евро в непреки разходи.

Постигането на успех при опитите за отказване от тютюнопушене е особено трудно за пациенти със съдови заболявания. При пациенти, които получават съвет от лекар, процентът на успех е под 10%. Този процент нараства до 10-25% при включване в стандартни програми за отказване, и достига до 30% при участие в целенасочени специализирани програми за справяне със зависимости. Нов възможен подход е интегрирането на телемедицина с консултация от психолог или психиатър, предлагайки всеобхватна терапия. Ефективността на този метод ще бъде изследвана в мултицентрово проучване, което ще се проведе от Университета в Аахен в сътрудничество с Дружеството по съдови заболявания. Проучването ще включва само активни пушачи, на възраст над 80 години, с реваскуларизация поради периферна артериална болест в стадий II-IV, които имат достъп до мобилно устройство. Набирането на участници започна през октомври 2022 г., след финализирането на необходимата документация и получаването на етични одобрения.

Нов подход за отказ от тютюнопушене

Един от членовете на научния надзорен съвет на проучването е проф. д-р Мартин Щорк, директор на Клиниката по съдова и торакална хирургия в Общинската болница в Карлсруе. В своята презентация той представи т.нар. подход за намаляване на вредата и изложи събраните доказателства за неговата ефективност. Намаляването на вредата е насочено към пушачи, които не успяват да се откажат напълно от тютюнопушенето. Подходът се фокусира върху намаляване на вредните ефекти, като преминават от традиционни горящи цигари към алтернативни изделия без горене. Според проф. Щорк продукти като електронни цигари, нагреваеми тютюневи изделия и никотинови пликчета за орална употреба могат да задоволят никотиновата зависимост, като същевременно намаляват отделянето на токсични вещества с 90-95% в сравнение с класическите цигари. Този метод може да помогне да се избегне повторно пропушване, особено в ранните етапи на процеса на отказване от тютюнопушенето.

Какво показват научните данни?

Проф. Щорк подчерта значението на подход, основан на научни доказателства. Той представи токсикологични данни, които показват значително намаление на вредните вещества, както и последните анализи на Cochrane за отказ от тютюнопушенето, публикувани през 2020 и 2021 г. Той също така разгледа математически модели, които прогнозират ефекта от намалените токсични вещества върху риска от развитие на рак. За вторичната превенция на атеросклероза, проф. Щорк акцентира върху избягването на продукти с горене, а не на самия никотин. Според наличните изследвания в САЩ и Германия, много лекари не са наясно с този факт.

Един от контрааргументите срещу продуктите с по-ниски вредни емисии е т.нар. gateway хипотеза, според която тези продукти привличат деца и тийнейджъри, които впоследствие започват да пушат традиционни цигари. Проф. Щорк посочи, че няма убедителни доказателства в подкрепа на тази хипотеза. Данни от Федералния център за здравно образование на Германия показват, че процентът на тютюнопушене сред 12-17-годишните е спаднал до исторически ниски нива от 6-8% през 2019 г., а употребата на електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия сред тази възрастова група остава ниска и стабилна във времето.

Специалистите по съдова медицина изразиха ангажимент да поставят по-силен акцент върху отказването от тютюнопушене и намаляването на вредите от тютюна. Те подчертаха колко е важно пациентите със съдови заболявания, които пушат, да бъдат информирани и подкрепяни от лекарите си, тъй като тази група е особено уязвима поради високия риск, свързан със зависимостта от тютюн и съпътстващите усложнения.

Оригиналната лекция е публикувана в: Thrombose Initiative e.V.,  info@thrombose-initiative.de, разпространява се чрез news aktuell и https://www.presseportal.de/pm/150683/5192910

Източник: https://www.presseportal.de/pm/150683/5192910

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook