Здраве

22 Март 2024

453

credoweb bg

Запазването на добра потентност до старини е важна тема за всеки мъж. Може да се изненадате, но високите нива на тестостерон не са залог за здрава простата. Даже напротив, мъже с високи нива на тестостерон са по-застрашени да развият уголемена простата с възрастта.

Доброкачественото увеличаване на мъжката полова жлеза е толкова често срещано, че всички мъже ще имат увеличена простата, ако живеят достатъчно дълго. 

Ясни симптоми са:

  • честото нощно уриниране;
  • слабата струя;
  • усещането, че пикочният мехур не е напълно изпразнен.

Причината за всичко това е един съвсем естествен процес в организма, а именно увеличаването на размера на простата след определена възраст. При някои хора той може да започне още след навършване на 35-40 години. Нарастването става постепенно, прогресира бавно във времето, като накрая простатата започва да притиска пикочния канал.

Причините за хиперплазията са различни. Със сигурност значение имат:

  • напредналата възраст;
  • наследствеността;
  • хормоналните дисбаланси;
  • недостатъчната физическа активност и заседналият начин на живот.

За рисков фактор се смята и намалената сексуална активност.

Има рискови фактори за поява на ДПХ (доброкачествена простатна хиперплазия), върху които може да влияем, поне в някаква степен:

  • важна причина , която напоследък се изтъква, е прекалената употреба на животински продукти;
  • в някои случаи влияят и фактори на околната среда като пестициди, пластмаси, емулгатори и др.

Сериозен рисков фактор са съпътстващите заболявания като диабет и сърдечносъдови проблеми. Трябва също така да се има предвид, че някои лекарства като бета-блокери и тиазидни диуретици могат да имат влияние върху функцията на простатата.

Има доказателства за растителни екстракти, които действат благоприятно при увеличена простата

Голямо проучване разглежда ефекта от продължителната употреба на растителен екстракт от Serenoa Repens. То е публикувано в едно от престижните световни научни списания. Медиците са наблюдавали 38 души в продължение на 15 години, като всеки от тях е приемал по една доза екстракт от Serenoa Repens от 320 мг веднъж дневно.

Какви наблюдения са направили учените в края на дългогодишното проучване?

  • Значително се е повишило тяхното качество на живот. Количеството урина, отделяно от пациентите по време на уриниране, се увеличава значително, а количеството на остатъчната урина намалява, което показва обективно подобрение на функцията на пикочния мехур
  • Наблюдава се намаляване на обема на простата. Нейният размер варира през годините в малък диапазон, но тези промени са значителни, казват учените.

Хубавото е, че вече има готови препарати с точно дозирани таблетки от растението Serenoa Repens, удобни за прием в забързаното всекидневие.

Палминтон форте е хранителна добавка,

която е предназначена както за лечение, така и за профилактика на доброкачествена простатна хиперплазия.

Палминтон форте съдържа:

  • екстракт от Serenoa Repens 320 мг, който помага за подобряване на уринирането и намалява позивите за ставане през нощта;
  • екстракт от коприва120 мг, който облекчава уринирането, намалява количеството на остатъчната урина и респективно риска от бактериални инфекции в пикочния мехур;
  • ликопен, 3 мг, който е изключително мощен антиоксидант, 100 пъти по-силен от витамин Е.

Препоръчва се постоянен прием по една капсула от 320 мг дневно.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook