Здраве

14 Октомври 2024

437

credoweb bg

В страната все още не са изолирани грипни вируси, но здравните специалисти вече започнаха да правят прогнози кога да очакваме първите случаи, как ще протича заболеваемостта през тази зима и дали ще се достигнат епидемични нива.

„Очаквам по-изявен, по-тежък грипен сезон. След COVID имунитетът на хората доста отслабна, а и грипът в изминалите години бе по-слабо наблюдаван, така че и към него е намалена защитата. Затова очаквам, че като дойде грипът, положението ще е малко по-тежко от други години“, изтъкна вирусологът проф. Радка Аргирова пред журналисти.

Три щама на грип ще циркулират тази зима

Очаква се три грипни щама постепенно да изместят COVID варианта „Флирт” и да ни повалят до пролетта.

Завеждащият Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ” проф. Нели Корсун подчерта пред в. „Труд“, че ще ни атакуват този сезон два щама от тип А – „Виктория” и „Тайланд”, а третият – „Австрия” е от тип В.

Какво ни разболява в момента

„Това, което се случва, е характерно за сезона – като се започне от октомври, до декември минават вълни на различни респираторни заболявания“, заяви пред „Труд news” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че вирусната вълна, която започна в началото на учебната година, е с водещ причинител COVID, вариант „Флирт”. В момента заболеваемостта е доста висока и се усеща най-вече пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и в детските отделения. Доц. Кунчев обясни, че състоянието на приетите за болнично лечение деца не е тежко, но към тях вниманието е по-голямо.

„Има деца и с бронхити, пневмонии, но няма нищо общо с този COVID от пандемията“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Пик на грипа – кога?

Доц. Кунчев изтъкна, че коронавирусът и респираторните вируси до месец-два ще бъдат изместени от грипните щамове, но все още не можело да се прогнозира кой ще е водещ – „Виктория” или „Тайланд”.

„Очакваме 90% от случаите към края на януари да са грипни. Обичайно е в този период да говорим за редовната сезонна грипна епидемия“, подчерта специалистът.

Коронавирус или грип?

Грипът връхлита внезапно, поваля изведнъж.

„При коронавируса нещата започват малко по-плавно – сухота и болки в гърлото. Температурата може да не е много висока. Има отпадналост, болки в ставите. Има случаи, които не са толкова леки и се налага хоспитализация“, поясни епидемиологът д-р Христина Бацелова пред bTV.

Октомври е най-подходящ за ваксинация против грип

„Ако човек не може да го направи тогава, може да се ваксинира и през ноември, декември и януари. Необходими са обаче 14 дни на имунната система да изгради защита“, допълни д-р Бацелова.

Ваксина против грип се препоръчва на възрастните над 65 години, хронично болните, за хората с отслабен имунитет. При тях рискът от възникване на усложнения след боледуване е най-голям.

Проблемът обаче е, че в много аптеки противогрипни ваксини липсват.

Каква е вероятността да се заразим с грип?

Грипът е една от най-лесно предаваните инфекции, която се разпространява от човек на човек при кихане и кашляне. Това позволява бързо нарастване на заболеваемостта и достигане до размерите на епидемия, обясняват от Министерството на здравеопазването.

Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време (10 и повече дни).

Всяка година в страните от Европейския съюз се регистрират около 70 000 смъртни случая от грип, като до 90% от тях са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook