Здраве

15 Септември 2024

306

credoweb bg

Попадането на вода в ухото, която причинява заглъхване, е един от най-често срещаните проблеми през лятото. От него страдат най-вече децата, които плуват, гмуркат се, скачат във водата и по този начин в слуховия орган навлиза течност. Възрастните също не са застраховани, особено при наличието на големи вълни.

Предлагаме ви съветите на д-р Кирил Пеев – един от опитните специалисти в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Важно е, ако усетим, че имаме попаднала вода в ухото, веднага да вземем мерки, тъй като това може до доведе до неприятни усложнения.

Какво да направим?

  • Накланяме главата настрани и подскачаме на един крак.
  • Ако това не помогне – опъваме ушната мида нагоре.
  • Може да легнем на една страна върху кърпата на плажа и да стоим така, докато не усетим, че водата е излязла от ухото.

Какво може да причини попадането на вода в ухото?

Отит

Това се получава, тъй като попадналата в ухото вода раздува наличната ушна кал, с което се получава нещо като тапичка. Тази вода в ухото, заедно с температурата на тялото, създава среда за развитие на бактерии. Разбира се, не при всяко влизане на вода се стига до отит. Има хора, които са по-предразположени, тъй като образуват повече ушна кал или пък ушните им канали са по-тесни или по средата имат стеснение. В тези случаи става въпрос за възпаление на външния ушен канал.

Бактериална инфекция

Бактериалната инфекция се характеризира с лека тъпа болка, която в рамките на часове или дни се засилва и ухото заглъхва. Болката може да е на цялата ушна мида или при дъвчене, тъй като ставата на долната челюст се намира точно пред слуховия канал и когато има възпаление, често тя също е засегната.

Важно е да се разграничи външният отит от средния, който засяга средното ухо от тъпанчето навътре. За разлика от него, външният отит засяга ухото от тъпанчето навън, по самия канал навън. Един от основните симптоми е, че когато натиснем ушната мида или хрущялчето на входа на ушния канал с ръка, болката се засилва. В този случай се касае за външен отит. Това е индикация за посещение на УНГ специалист, който да почисти ухото и да назначи антибиотични капки.

Гъбична инфекция

Освен от бактериални възпаления, ухото може да страда и от гъбични инфекции, при които има сърбеж. Опасното при тях е, че могат да доведат до перфорация на тъпанчевата мембрана, тъй като образуват колонии, наречени мицели, които проникват в мембраната и я изтъняват. В този случай също трябва да се потърси консултация с УНГ специалист, който да назначи подходящо лечение.
***
За запазване на час за консултация с направление по НЗОК можете да посетите УНГ кабинетите към Медицинския център към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Центърът разполага с:
Общ УНГ кабинет
Детски УНГ кабинет
Аудиологичен УНГ кабинет
Тел. 02 94 32 207 или през платформата SuperDoc от ТУК
ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ В НАШИЯ ПОРТАЛ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook