Какво трябва да знаем за чая
Древното растение от векове се грижи за здравето на хората. Днес вече е доказано, че чаят помага на всички органи в човешкия организъм. Какви са основните му предимства и защо специалистите все по-често препоръчват употребата му, но без добавянето на захар.
Понижава риска от рак
Антиоксидантите, на които чаят е много богат, намаляват опасността от появата на онкологични заболявания. Доказан е ефектът му при рак на кожата, на простатата, на белите дробове и на млечната жлеза.
Помага при диабет
Редовната употреба на чай може да понижи риска от диабет тип 2. Според изследванията черният чай намалява нивото на захар в кръвта след употребата на подсладени продукти.
Предотвратява кариеса
Употребата на чай може да окаже негативно влияние върху цвета на зъбите, но антибактериалните му свойства намаляват количеството на патогенните организми в устната кухина. А това предотвратява появата на кариеси.
Намалява натоварването върху сърцето
Според резултатите от изследване, публикувано в списание Clinical Nutrition, естествените антиоксиданти - катехини, съдържащи се в чая, които имат противовъзпалителни свойства, отпускат кръвоносните съдове и намаляват натоварването върху сърцето.