Здраве

5 Септември 2017

Животът днес

По време на конференция на Американската сърдечна асоциация бях представени доказателства, че канелата може да неутрализира вредата, нанесена върху организма от прекаляването с мазни храни. Специалистите провели изследване с лабораторни мишки, като ги хранели в продължение на 12 седмици с продукти, съдържащи мазнини. На някои от опитните животни давали канела, а на другите – не. Резултатите показали, че подправката забавила процеса на натрупване на мазнини и понижила риска от сърдечносъдови заболявания. Мишките, употребявали добавки с канела, тежали по-малко и имали по-малко мазнини около корема. Освен това при тях нивото на захар, инсулин и мазнини в кръвта било по-ниско в сравнение с другите животни, които не получавали канела. Освен това в организма на мишките от първата група се оказало по-голямо количество антиоксиданти и противовъзпалителни молекули.
И предишни изследвания са доказвали ползата от канелата. Едно от проучванията установи, че тя подобрява способността за обучение и защитава мозъка от деменция и болестта на Паркинсон. Учени от Аризона пък съобщиха, че канелата помага срещу колоректален рак.

 

Сподели във Facebook