Кардиолози доказаха вредата от месото
Ако хората консумират червено месо и обработени месни продукти два пъти в седмицата, рискът от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт нараства, съобщава The Daily Mail.
Учени от Северозападния университет, САЩ, доказаха, че употребата на две порции месни продукти седмично увеличава опасността от преждевременна смърт по всякакви причини с 3%. За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 30 000 души.
Експертите определили теглото на една порция червено или пилешко месо като 115 грама. А за обработеното месо – две парченца бекон, две неголеми парчета колбас или един хот-дог.
Според кардиолозите при сърдечносъдовите заболявания рискът от употребата на обработено месо два пъти седмично скачал със 7%, от необработеното месо и домашни птици – с 4%. Само консумацията на риба се смятала за напълно безвредна.