Кардиолози съветват да консумираме ядки
Специалисти от Mayo clinic установиха, че ядките могат да помогнат на сърцето и да понижат риска от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания.
Според учените ядките намаляват липопротеините с ниска плътност и триглицеридите, които са причината за образуването на холестеролни плаки в кръвоносните съдове.
Ако хората нямат медицински противопоказания, могат да употребяват всякакви ядки, защото почти всички съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е и L-аргинин. Тъй като са калорични обаче количеството им не бива да е особено голямо.
До аналогични изводи стигнаха и учени от Испания. Според тях редовната употреба на ядки намалява риска от сърдечносъдови заболявания при хора на 60-70-годишна възраст. Положителният ефект се свързва със способността на ядките (и най-вече на орехите) да намаляват възпаленията. Когато са хронични, те са критичен фактор за появата и прогресирането на атеросклерозата, основна причина за сърдечни пристъпи и инсулт.