Карфиолът помага срещу рак и сърдечносъдови заболявания
Карфиолът е един от най-полезните зеленчуци, защото има уникален състав, твърдят специалистите. Какви са здравословните му ефекти:
* Бори се с раковите клетки.
* Понижава риска от сърдечносъдови заболявания.
* Повишава активността на мозъка.
* Намалява теглото.
* Спира възпалителните реакции в организма.
Доказано е с много изследвания, че карфиолът е източник на натурални антиоксиданти. Богатото съдържание на витамини и фенолни съединения го прави незаменим в менюто.
Към всички здравословни ефекти от употребата на карфиол учените добавят и способността му да предотвратява невродегенеративни заболявания, да подобрява храносмилането и да извежда токсините от организма, което помага за отслабването и нормализирането на хормоналния фон и при жените, и при мъжете.
Специалистите отбелязват, че само в 100 г карфиол се съдържат 70% от препоръчваната дневна норма на витамин С. Благодарение на това този зеленчук помага да се понижат окислителните реакции в организма, водещи до образуването на ракови клетки. И още – редовната и умерена употреба на карфиол участва в борбата с инфекциите и простудите, защото повишава имунитета.
Карфиолът компенсира и дефицита на витамин К. Той е и нискокалоричен, затова е отличен избор за всеки, който иска да избегне наднорменото тегло. Карфиолът е полезен и за зрението, защото съдържа сулфорафан. Това вещество предпазва ретината от вредни въздействия и предотвратява появата на катаракта.