Кое е най-доброто меню за бивши пушачи
Според статистиката всяка година над 55% от хората, подвластни на никотиновата зависимост, се опитват да се разделят с вредния навик. Отдавна е известно, че отказването на цигарите позволява да се избегнат редица заболявания – хронични като ХОББ и онкологични. От момента, в който хората спрат да пушат, започва процесът на възстановяване. Европейски учени обаче предупреждават, че категоричната раздяла с цигарите не гарантира пълно елиминиране на рисковете от белодробни заболявания. Освен това не бива да се забравя и фактът, че след 35-годишна възраст функциите на белите дробове започват да се понижават. Диафрагмата отслабва, мускулите стават по-малко еластични, променя се формата на алвеолите, а областта от главния мозък, която отговаря за регулиране на дишането, не може вече да изпраща толкова отчетливи сигнали към белите дробове колкото преди.
Затова учените потърсиха в храненето резерви за подобряване на дейността на белите дробове и за избягване на ХОББ при бивши пушачи. Специалистите провели експеримент с участието на 650 жители на Германия, Норвегия и Великобритания, като изследвали начинът им на хранене. Оказало се, че при бившите пушачи, в чието меню присъстват домати и плодове, състоянието на белите дробове е доста по-добро. Учените са категорични, че употребата на повече от три плода и два домата на ден, помагат много за бързото възстановяване и намаляване на рисковете за здравето, причинени от вредния навик.