Когато готвим месо, трябва да спазваме някои правила
Често, когато хората приготвят месо, допуска три основни грешки, които могат да се навредят сериозно на здравето им. Според американски специалисти от Министерството на селското стопанство определени санитарни норми е задължително да се спазват, когато сме в контакт със сурово месо. Експертите проведоха изследвате и установиха, че хората често игнорират старателното миене на ръцете и като цяло хигиената в кухнята. А всяко месо е носител на различни бактерии. При случайното попадане на патогенните микроорганизми в устната кухина или стомашно-чревния тракт може да се стигне до дизентерия, менингит, болести на сърдечносъдовата система, дори до бъбречна недостатъчност. Експеримент, проведен от учените с безопасни бактерии, показал, че те попадат върху кухненските съдове, дръжките на шкафовете, хладилника и дори в салатите. Причината е недооценяването на опасността, която дебне хората. Затова специалистите съветват винаги да си мием старателно ръцете преди и след контакт със сурово месо.
Друга груба грешка, установена от експертите, е навикът да се режат месо и други продукти на една и съща дъска. Много са важни и данните от санитарно-епидемиологичния контрол, които всеки потребител би трябвало да поиска да види, когато купува месо в магазина.