Кои храни не бива да се съчетават с алкохол
Докато споровете за вредата и ползата от спиртните напитки продължават, никой не обръща внимание на един не по-малко важен въпрос – този за мезетата. Кои от тях трябва да избягваме, когато употребяваме алкохол.
Цитрусови плодове
Лимоните и портокалите са част от много коктейли, но в комбинация с алкохол те могат да навредят сериозно на храносмилането, твърдят експертите. Пациенти със заболявания на храносмилателния тракт трябва да забравят за съвместната употреба на цитрусови плодове и спиртни напитки.
Кафе
Кафето ободрява, затова, когато го комбинирате с алкохол, може да се почувствате пълни с енергия и да прекалите с употребата на спиртни напитки. Резултатът е силно негативен и често нарушава нормалното функциониране на вътрешните органи.
Пикантни храни
При съчетаване на алкохол и пикантни продукти може да се увреди лигавицата на стомаха. Това повишава риска от киселини, язва, както и от други стомашно-чревни заболявания.
Солени продукти
Спиртните напитки и солените мезета нарушават водния баланс, защото и двете обезводняват организма. Комбинирането им усилва ефекта и последиците може да са доста неприятни.
Домати
Изглежда странно, но съчетаването на пресни домати с алкохол може да предизвика разстройства в стомашно-чревния тракт. Причината е, че спиртът и органичната киселина в този зеленчук не се съчетават. Когато доматите са консервирани обаче, подобен проблем не съществува.
Дини и пъпеши
През летните месеци дините и пъпешите често са част от мезетата. Експертите обаче не препоръчват да съчетаваме тези плодове с алкохолните напитки, защото така се усложнява храносмилането, повишава се рискът от ферментация с всичките ѝ последици.
Консервирани краставички
Този факт ще шокира много хора, но оцетът, който се използва при консервирането на краставичките, никак не е полезен. А комбинирането му с алкохол става опасно за здравето.