Кои продукти понижават риска от рак на дебелото черво
Китайски онколози проведоха изследване и определиха три продукта, които могат да понижат риска от колоректарен рак (рак на дебелото черво).
Експертите сравнили данните на 833 пациенти, страдащи от рак на дебелото черво, с тези на 833 души, които нямат тази диагноза. Те периодично давали информация за начина си на хранене и продуктите, които предпочитат. Оказало се, че употребата на чесън, лук и праз може да забави развитието на колоректалния рак. Рискът при хората, в чието меню редовно присъстват тези продукти, е по-нисък със 79% в сравнение с тези, които ги избягват.
Учените поясниха, че чесънът, лукът и празът съдържат съединения, които потискат развитието на злокачествени образувания в дебелото черво, затова те са отлична профилактика срещу заболяването.