Здраве

13 Януари 2015

2538

Животът днес

Кожата обича да хапва хайвер

Луксозният деликатес засища и подмладява

Тина БОГОМИЛОВА

Хайверът е луксозен деликатес за изтънчени трапези. В миналото бил наслада само за небцето на короновани особи, но и днес не всеки може да си го позволи. 

Рибешкият продукт бил символ на плодовитост за древните гърци, персийците го назовавали «ястие на силата», а според индийците можел да съблазни всекиго. 

Най-почитан е черният хайвер, наричан още „черното злато”. През 20-те години на миналия век е открит парижкият Дом на хайвера, а рибешките яйца се превръщат в най-изисканото мезе за шампанското. 

Черният хайвер се прави от есетрови риби като белуга, осетра и севруга, които са на изчезване. Това е и причината да се тачи много повече от червения, който се прави от по-разпространената сьомга. Най-скъп е обаче така нареченият златен хайвер, който се получава от белуга албинос. Среща се изключително рядко, а килограмът достига 25 хиляди долара. 

Хайверът е ценна храна не само заради нарочването му за царска хапка, но и заради купищата полезни съставки в него. Рибешкият продукт изобилства от аминокиселини, аспаргинова, глутаминова, серин, лизин и левцин. Съдържа калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, йод и натрий, както и витамините А, В, С, Д, F и Е. Хайверът е една от най-питателните храни и по калоричност превъзхожда месото и млякото.

Изтънченото мезе е радост не само за небцето, но и за кожата, затова попада в луксозни козметични продукти. Той е могъщ енергиен концентрат, който е богат на важни за кожата субстанции. Протеините осигуряват всички елементи на колагеновите влакна, отговорни за стегнатостта и еластичността на кожата, липидите поддържат хидратацията и плътността на епидермиса, а минералните соли и елементи имат подхранващи и регенеративни свойства.

Екстрактът от черен хайвер е богат на ненаситени мастни киселини, аминокиселини и витамини, той регенерира, подхранва и освежава кожата. Помага на клетките да се борят със свободните радикали, които предизвикват стареенето, тъй като ускорява естествения процес на обновяване на кожата. 

Козметичните продукти с хайвер интензивно овлажняват и подхранват кожата, осигуряват мощна антиоксидантна защита. Съдържанието на рибния продукт може да е от 0,5 до 5% в зависимост от предназначението – най-високо е в маските и кремовете, по-малко в лосионите и тониците. Подобно на хапките хайвер, така и мазилата за разкрасяване и подмладяване са скъпи. Реномиран крем с екстракт от черен хайвер е поне стотачка. 

Една от най-луксозните терапии за подмладяване, предлагана в козметичните салони, е с хайвер. Самата Анджелина Джоли глади бръчките си с подобни процедури. 

Черният хайвер предизвиква производството на специфичния белтък колаген, който с натрупването на годинките намалява. Терапията възстановява естествената бариера на кожата, защитава от появата на фини линии и бръчки, придава по-добър вид на лицето. Среща се на различни цени в зависимост от марката на козметичните продукти и различни добавки като колаген, витамини и масла. Подмладяващият коктейл обикновено се вкарва в кожата с ултразвук, който прави нежен микромасаж и води до по-добрата абсорбция на серума с хайвер. Преди хайверното подмладяване е задължително почистване и тонизиране кожата на лицето, след което се прави пилинг и отстраняване на мъртвите клетки. 

Друг вариант е хайверените топчета да се загъват в марля и да се нанасят равномерно по цялото лице и шия. С масажни движения се втриват в кожата до пълното им попиване и получаване на приятен златен блясък. Накрая се нанася стягащ хайверен крем и не се препоръчва измиване на лицето до края на деня, защото активните съставки продължават да навлизат в кожата. Подмладяващият ефект се забелязва след втората или третата терапия в зависимост от кожата. Първоначално са необходими три-четири терапии за месец, а после - веднъж месечно.

Хайверът се нанася и върху косата, тъй като интензивно овлажнява, подхранва и успокоява кожата на скалпа, стимулира клетъчния метаболизъм, нормализира работата на мастните жлези и предпазва от косопад. Една от най-ефективните, но и скъпи процедури за здрава и красива коса, е маската с черен хайвер. 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128