Консервите могат да предизвикат хормонални разстройства
Американски учени проведоха изследване, за да определят какви точно проблеми със здравето могат да причинят консервираните продукти. Според специалистите консервите могат да провокират сърдечносъдови заболявания, диабет и хормонални нарушения.
За опасността от консервираните продукти предупредиха учените от Станфордския университет. В проведения от тях експеримент взели участие 8 хиляди души, които употребявали консерви. Направените след това анализи на кръвта и урината им показали, че една порция консервирана храна повишава концентрацията на бисфенол в организма с 24%. Това химично съединение има структура, подобна на естрогена, и може да предизвика хормонални разстройства. От 2010 година бисфенолът е забранен в много държави по света. Медиците не за първи път предупреждават за опасностите от употребата на продукти, които съдържат бисфенол.